Ford Media Center

Ford brengt mens en machine dichter bij elkaar tijdens productieproces nieuwe auto’s

  • Ford behoort tot eerste autofabrikanten die fabrieksmedewerkers en robots samen laten werken aan dezelfde assemblagelijn
  • Medewerkers maken gebruik van collaboratieve robots, beter bekend als co-bots, voor hulp bij montage schokdempers in Fiesta's in Keulen; medewerkers hoeven niet meer op moeilijk bereikbare plekken te komen
  • Robots maken gebruik van sensoren om te detecteren of er handen of vingers in de weg zitten en worden indien nodig meteen stopgezet om de veiligheid van medewerkers te garanderen

AMSTERDAM, 14 juli 2016 – Meer dan 100 jaar nadat de eerste auto's van de baanbrekende assemblagelijn van Henry Ford rolden, wint Ford Motor Company nieuw terrein wat betreft de manier waarop medewerkers en robots samenwerken om auto's te produceren.

Nieuwe collaboratieve robots, beter bekend als co-bots, worden in de eerste plaats gebruikt om medewerkers te helpen schokdempers in Fiesta's te monteren, een taak waarvoor ongelooflijk veel nauwkeurigheid, kracht en behendigheid vereist is. Medewerkers werken met de robots samen om onderdelen keer op keer perfect te monteren. Hier kunt u een video bekijken die de samenwerking tussen mens en machine duidelijk uitlegt: https://youtu.be/I8nMKH3y_1I

De proef in de assemblagefabriek van Ford in Keulen maakt deel uit van het onderzoek van het bedrijf naar Industrie 4.0, een term die is bedacht om een vierde industriële revolutie te beschrijven, waarbij automatisering, gegevensuitwisseling en productietechnologieën centraal staan. Ford vroeg meer dan 1.000 productiemedewerkers om feedback bij het inventariseren van taken waarvoor de nieuwe robots het meest geschikt zouden zijn.

“Robots maken taken eenvoudiger, veiliger en sneller, en ze vullen onze medewerkers aan met vaardigheden die de deur openen naar een wereld vol onbegrensde mogelijkheden op het gebied van de productie en het ontwerpen van nieuwe Ford-modellen”, aldus Karl Anton, Director Vehicle Operations bij Ford Europa.

De robots zijn één meter hoog en ze werken nauw samen met productiemedewerkers op twee werkstations. Medewerkers hoeven geen zware schokdemper en montagegereedschap meer te hanteren, maar kunnen in plaats daarvan de robot gebruiken om de schokdemper op te tillen en deze automatisch in de wielkast te plaatsen voordat ze op een knop drukken om de montage te voltooien.

“Boven het hoofd werken met zwaar luchtdrukgereedschap is een zware klus die veel kracht, uithoudingsvermogen en nauwkeurigheid vergt. De robot is een goede hulp”, aldus Ngali Bongongo, een productiemedewerker bij de Ford-fabriek in Keulen.

De co-bots zijn uitgerust met hightechsensoren en als er een arm of zelfs maar een vinger in de weg zit, worden ze meteen stopgezet om de veiligheid van medewerkers te garanderen. Dezelfde technologie wordt ook toegepast in de farmaceutische industrie en de elektronicabranche. Het robotprogramma is binnen twee jaar ontwikkeld, in nauwe samenwerking met de Duitse robotfabrikant KUKA Roboter GmbH.

Ford bekijkt nu meer mogelijkheden om collaboratieve robots in te zetten. De robots kunnen worden geprogrammeerd om allerlei klusjes te doen, van koffie zetten tot handen schudden.

“We zijn er trots op dat we de mogelijkheden kunnen laten zien van onze nieuwe generatie gevoelige robots, die samenwerken met Ford-medewerkers door ergonomisch lastige en technisch uitdagende taken uit te voeren”, aldus Klaus Link, Key Account Manager Ford, KUKA Roboter GmbH. “Door onze nauwe samenwerking met Ford en op basis van de feedback van medewerkers, kijken we uit naar verdere uitdagingen”.

Video: Car Workers and Robots Work Hand-in-Hand

# # #
Zelf rijden
Wilt u als redacteur zelf een keer rijden met één van de nieuwe Ford modellen, neem dan contact op met de afdeling PR van Ford Nederland via prfordnl@ford.com.

Uw lezers zijn uiteraard ook van harte welkom om een proefrit in te plannen bij één van de officiële Ford dealers. Het aanvragen van een proefrit kan via deze link: http://www.ford.nl/SBE/ProefritAanvragen/ProefritAanvragenPersonenautos

Ford Motor Company

Ford Motor Company is wereldwijd toonaangevend op het gebied van auto's en mobiliteit. Het bedrijf is gevestigd in Dearborn, Mich., Verenigde Staten. Het bedrijf heeft 199.000 werknemers en 67 fabrieken wereldwijd. De kerntaken zijn het ontwerpen, fabriceren, op de markt brengen, financieren en onderhouden van een volledig assortiment personenauto's, pick-ups, SUV's en elektrisch aangedreven auto's van het merk Ford. Ook het luxemerk Lincoln maakt deel uit van Ford. Daarnaast houdt Ford zich via Ford Smart Mobility ook intensief bezig met nieuwe mogelijkheden. Met dit plan streeft Ford ernaar om toonaangevend te zijn op het gebied van connectiviteit, mobiliteit, autonome auto's, de klantervaring en data analytics. Meer informatie over Ford, zijn internationale producten of over de Ford Motor Credit Company, vindt u op www.corporate.ford.com.

 

Ford Europa fabriceert, verkoopt en onderhoudt auto's van het merk Ford in 50 afzonderlijke markten en heeft ongeveer 53.000 werknemers in dienst. Joint ventures en zelfstandige activiteiten meegeteld, werken er ongeveer 68.000 mensen voor het bedrijf. Ford Europa bestaat uit Ford Motor Credit Company, Ford Customer Service Division en 24 productiefaciliteiten (16 eigen of geïntegreerde joint venture-faciliteiten en 8 zelfstandige joint venture-faciliteiten). De eerste auto's van Ford werden in 1903 naar Europa verscheept, hetzelfde jaar waarin Ford Motor Company is opgericht. De productie in Europa begon in 1911.

CO2 Emission