Ford Media Center

Laat wagenziekte de meivakantie niet verpesten, Ford doet onderzoek en geeft tips

  • Veel optrekken en onverwachts stoppen veroorzaakt wagenziekte
  • Nieuw onderzoek wijst uit dat passagiers al misselijk worden nadat zij slechts 10 minuten naar een scherm hebben gekeken
  • Kinderen en tieners hebben snelst last van reisziekte
  • 2 op 3 personen is ooit wagenziek geweest
  • Ford werkt samen met deskundigen aan vermindering van wagenziekte in toekomstige auto's

De gevreesde woorden "Ik voel me niet lekker" vanaf de achterbank laten elke ouder gegarandeerd schrikken en met de meivakantie in het vooruitzicht worden deze de komende week vaak gehoord.

Optrekken,stoppen en bochtige wegen kunnen wagenziekte veroorzaken. Wagenziekte komt het vaakst voor bij kinderen en tieners. Dit wordt vergroot door achterin te zitten en met het hoofd naar beneden videospelletjes te spelen of films te kijken.

Nieuw onderzoek dat in opdracht van Ford met de hulp van experts op het gebied van wagenziekte is uitgevoerd, toont aan dat passagiers die gedurende een korte rit naar een scherm keken, na gemiddeld 10 minuten misselijk werden. En dit waren allemaal volwassenen. 

"Wagenziekte kan een gezinsuitje omtoveren in een nachtmerrie, waarbij papa en mama nerveus achterom kijken en het ergste vrezen", aldus Eike Schmidt, Research Engineer bij het Ford European Research Centre in Aken. "Comfort heeft een hoge prioriteit bij de manier waarop we de auto's van de toekomst ontwerpen, en we willen alles op alles zetten om wagenziekte te verminderen."

Gapen en zweten zijn waarschuwingssignalen voor een toestand die wordt veroorzaakt door discrepanties tussen signalen die de hersenen ontvangen van de ogen en van de evenwichtsorganen in het oor. Baby's worden niet wagenziek. Dit gebeurt pas wanneer we hebben leren lopen.

"Wagenziekte is een complex probleem. Het is een natuurlijke reactie op een onnatuurlijke stimulus die op zichzelf niet kan worden genezen. Maar we kunnen wel proberen de symptomen te verlichten", aldus Prof. Dr. Jelte Bos van TNO, Perceptual and Cognitive Systems in Soesterberg.

Tijdens de eerste tests bleek dat wanneer de schermen hoger werden bevestigd en de weg aan beide kanten zichtbaar was, vrijwilligers zich minder snel misselijk voelden. In volgende experimenten worden alternatieve manieren onderzocht waarmee het traject zichtbaar wordt in het interieur, zodat passagiers die niets kunnen zien, kunnen worden gewaarschuwd voor bochtige wegen of hoge bruggen.

"Bij veel bestuurders die denken dat hun kind problemen met wagenziekte heeft, kan de oorzaak simpelweg zijn dat het kind problemen heeft met hun rijstijl", voegt Prof. Bos toe, die tevens is verbonden aan de faculteit Motion Perception van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Bos werkt aan een apparaat dat laat zien wanneer het gedrag achter het stuur invloed kan hebben op passagiers die gevoelig zijn voor wagenziekte. "Met een rustigere rijstijl wordt misselijkheid aanzienlijk verminderd, en het scheelt ook nog eens in de brandstofkosten."

Enkele manieren waarop wagenziekte volgens de professor kan worden verminderd:

  • Ga in het midden van de achterbank zitten, of bij voorkeur voorin, om de voorliggende weg te kunnen zien
  • Rijd rustig en vermijd indien mogelijk plotseling remmen, snel optrekken en kuilen in de weg
  • Leid wagenzieke personen af, zelfs een liedje zingen kan al helpen
  • Drink cola, eet gemberkoekjes, maar vermijd koffie
  • Gebruik een kussen of hoofdondersteuning om het hoofd zo stabiel mogelijk te houden
  • Zet de airco aan zodat er frisse lucht blijft circuleren

Zelf rijden

Wilt u als redacteur zelf een keer rijden met één van de nieuwe Ford modellen, neem dan contact op met de afdeling PR van Ford Nederland via prfordnl@ford.com.

 

Uw lezers zijn uiteraard ook van harte welkom om een proefrit in te plannen bij één van de officiële Ford dealers. Het aanvragen van een proefrit kan via deze link: http://www.ford.nl/SBE/ProefritAanvragen/ProefritAanvragenPersonenautos

Ford Motor Company

Ford Motor Company is wereldwijd toonaangevend op het gebied van auto's en mobiliteit. Het bedrijf is gevestigd in Dearborn, Mich., Verenigde Staten. Het bedrijf heeft 201.000 werknemers en 62 fabrieken wereldwijd. De kerntaken zijn het ontwerpen, fabriceren, op de markt brengen, financieren en onderhouden van een volledig assortiment personenauto's, pick-ups, SUV's en elektrisch aangedreven auto's van het merk Ford. Ook het luxemerk Lincoln maakt deel uit van Ford. Daarnaast houdt Ford zich via Ford Smart Mobility ook intensief bezig met nieuwe mogelijkheden. Met dit plan streeft Ford ernaar om toonaangevend te zijn op het gebied van connectiviteit, mobiliteit, autonome auto's, de klantervaring en data analytics. Meer informatie over Ford, zijn internationale producten of over de Ford Motor Credit Company, vindt u op www.corporate.ford.com.

Ford Europa

fabriceert, verkoopt en onderhoudt auto's van het merk Ford in 50 afzonderlijke markten en heeft ongeveer 53.000 werknemers in dienst. Joint ventures en zelfstandige activiteiten meegeteld, werken er ongeveer 68.000 mensen voor het bedrijf. Ford Europa bestaat uit Ford Motor Credit Company, Ford Customer Service Division en 24 productiefaciliteiten (16 eigen of geïntegreerde joint venture-faciliteiten en 8 zelfstandige joint venture-faciliteiten). De eerste auto's van Ford werden in 1903 naar Europa verscheept, hetzelfde jaar waarin Ford Motor Company is opgericht. De productie in Europa begon in 1911.

CO2 Emission