Ford Media Center

Nieuwe Ford Mustang voorkomt ruzie met de buren

  • Nieuwe Ford Mustang eerste auto waarbij bestuurders het volume van het motorgeluid kunnen programmeren voor verschillende tijdstippen
  • Dankzij “Good Neighbour-mode” kunnen eigenaren de kenmerkende brul van de Mustang instellen op een bescheiden roffel
  • Idee afkomstig van Ford-medewerker Steve von Foerster, wiens buren klaagden over zijn luidruchtige auto

Voor sommige mensen is er geen mooier geluid om de dag mee te beginnen dan het starten van de motor van een krachtige sportauto. Voor anderen, zoals de buren van Ford-medewerker Steve von Foerster, kan het een aanleiding zijn om de politie te bellen.

Dit scenario leidde tot het idee voor de “Good Neighbour-mode” waarmee bestuurders van een nieuwe Ford Mustang een ongetemde brul kunnen laten horen wanneer ze niemand kunnen storen, of het wat rustiger aan kunnen doen om op goede voet te blijven staan met buurtbewoners.

“Ik ben dol op het geluid van de V8-motor van de Mustang, maar hij kan erg luid zijn en dat kan vervelend zijn voor de buren. Ik dacht, “Er moet een manier zijn om mensen meer controle te geven over het geluid van de motor.” aldus von Foerster. Foerster was werkzaam als engineer, maar heeft nu de leiding over het ervaringsteam van Ford binnen de afdeling productontwikkeling in de Verenigde Staten.

Volgens een recente poll van Ranker.com, behoren luide motorgeluiden tot de meest vervelende geluiden die buren kunnen maken, naast andere veelvoorkomende soorten overlast, waaronder lawaaierige gereedschappen, blaffende honden en repeterende bandjes. Alleen 's morgens vroeg het gras maaien wordt als nog irritanter ervaren.

Sommige sportauto's beschikken al over actieve uitlaatsystemen die kunnen worden in- en uitgeschakeld. Dankzij de “Good Neighbour-mode” van de Mustang kunnen de tijden nu voor het eerst worden gepland. Bestuurders kunnen in een menu op het dashboard het gewenste volume selecteren en inprogrammeren op een bepaald tijdstip. Bestuurders kunnen zo de lieve vrede bewaren door hun Mustang bijvoorbeeld tussen 20.00 uur en 07.00 uur  in ‘Quiet mode’ te laten starten zodat deze minder lawaai maakt.

Zowel de nieuwe Quiet mode als de Quiet Start-functies maken deel uit van het uitlaatsysteem met een actieve klep van de nieuwe Mustang. Het model past automatisch het aantal decibels van de uitlaat aan aan de verschillende rijmodi, Normaal en Sport tot de Circuit. Laatstgenoemde heeft een geluid van 82 decibel.

“Geluiden van 80 decibel of meer kunnen mensen irriteren. Een koffiemolen of een grasmaaier hebben een geluidsniveau dat hoger ligt dan 80 decibel”, aldus Matt Flis, Exhaust Development Engineer bij Ford. “Wanneer Quiet Start is geactiveerd, daalt het geluidsniveau van de nieuwe Mustang GT met ongeveer 10 decibel, tot een veel comfortabeler niveau van 72 decibel.”

Ford heeft sinds begin 2015, toen de legendarische sportauto na ruim 50 jaar opnieuw werd geïntroduceerd, bijna 30.000 Mustangs in Europa verkocht. De nieuwe Ford Mustang is gestroomlijnder, sneller en technologisch geavanceerder. Het model heeft een atletische look, een geavanceerde motor, verbeterde wielophanging en geavanceerde technologieën voor bestuurdersassistentie.

Zelf rijden

Wilt u als redacteur zelf een keer rijden met één van de nieuwe Ford modellen, neem dan contact op met de afdeling PR van Ford Nederland via prfordnl@ford.com.

 

Uw lezers zijn uiteraard ook van harte welkom om een proefrit in te plannen bij één van de officiële Ford dealers. Het aanvragen van een proefrit kan via deze link: http://www.ford.nl/SBE/ProefritAanvragen/ProefritAanvragenPersonenautos

 

Ford Motor Company

Ford Motor Company is wereldwijd toonaangevend op het gebied van auto's en mobiliteit. Het bedrijf is gevestigd in Dearborn, Mich., Verenigde Staten. Het bedrijf heeft 203.000 werknemers en 62 fabrieken wereldwijd. De kerntaken zijn het ontwerpen, fabriceren, op de markt brengen, financieren en onderhouden van een volledig assortiment personenauto's, pick-ups, SUV's en elektrisch aangedreven auto's van het merk Ford. Ook het luxemerk Lincoln maakt deel uit van Ford. Daarnaast houdt Ford zich via Ford Smart Mobility ook intensief bezig met nieuwe mogelijkheden. Met dit plan streeft Ford ernaar om toonaangevend te zijn op het gebied van connectiviteit, mobiliteit, autonome auto's, de klantervaring en data analytics. Meer informatie over Ford, zijn internationale producten of over de Ford Motor Credit Company, vindt u op www.corporate.ford.com.

 

Ford Europa fabriceert, verkoopt en onderhoudt auto's van het merk Ford in 50 afzonderlijke markten en heeft ongeveer 52.000 werknemers in dienst. Joint ventures en zelfstandige activiteiten meegeteld, werken er ongeveer 66.000 mensen voor het bedrijf. Ford Europa bestaat uit Ford Motor Credit Company, Ford Customer Service Division en 24 productiefaciliteiten (16 eigen of geïntegreerde joint venture-faciliteiten en 8 zelfstandige joint venture-faciliteiten). De eerste auto's van Ford werden in 1903 naar Europa verscheept, hetzelfde jaar waarin Ford Motor Company is opgericht. De productie in Europa begon in 1911.

CO2 Emission