Ford Media Center

Rijden over de Atlantische weg in Noorwegen hoort op je bucketlist

  • De Atlantische weg staat dit keer centraal in de videoserie Europe’s Greatest Driving Roads van Ford
  • Oogverblindende weg die Noorse eilanden met elkaar verbindt via acht schitterende bruggen
  • Geniet achter het stuur van de exclusieve Ford GT-supercar van een adembenemend landschap

Hartje zomer schijnt hier vrijwel 24 uur per dag de zon, maar ook de rest van het jaar kunnen bezoekers genieten van een heerlijk tochtje over dit wonder van techniek.

De Atlantische weg in Noorwegen - het land van de middernachtzon - bestaat uit acht bruggen die de dorpen Kårvåg en Vevang op een wel zeer bijzondere manier met elkaar verbinden. Zeker bij slecht weer is dit geen route voor bang aangelegde mensen, vooral ook omdat er een stuk is waar de weg helemaal lijkt te verdwijnen.

In het nieuwste deel van de videoserie Europe’s Greatest Driving Roads bekijken we de omgeving door de voorruit van de Ford GT-supercar. Even later zet deze auto de snelste rondetijd neer op 's werelds meest noordelijke racecircuit, slechts dertig kilometer ten zuiden van de poolcirkel.

"Rijden over de Atlantische weg geeft een onbeschrijfelijk gevoel", aldus de internationaal befaamde autojournalist Steve Sutcliffe. Hij presenteert deze reisverslagen over autobestemmingen waar de geschiedenis, het uitzicht en de cultuur net zo belangrijk zijn als de rijervaring. "Wie onberoerd blijft tijdens een rit door zo'n onvoorstelbaar mooie omgeving, moet wel een enorme cynicus zijn. Voor deze gelegenheid laat ik ons scoresysteem voor wat het is en geef ik de weg een 11 voor het landschap. Wat kun je anders geven aan een route waarop je vanuit je auto walvissen kunt spotten?"

De rit in Noorwegen is de zevende video in de serie Europe’s Greatest Driving Roads en krijgt een totaalscore van 53/60 op basis van factoren als spanning, toegankelijkheid en gastvrijheid. In deze nieuwe aflevering genieten we ook van de rijkunsten van de talentvolle coureur Stefan Mücke van Ford Chip Ganassi Racing. Deze Le Mans-veteraan zet een nieuw ronderecord neer op de Arctic Circle Raceway, waarbij zijn Ford GT met 655 pk een topsnelheid behaalt van 347 km/u.

Zelf rijden

Wilt u als redacteur zelf een keer rijden met één van de nieuwe Ford modellen, neem dan contact op met de afdeling PR van Ford Nederland via prfordnl@ford.com.

 

Uw lezers zijn uiteraard ook van harte welkom om een proefrit in te plannen bij één van de officiële Ford dealers. Het aanvragen van een proefrit kan via deze link: http://www.ford.nl/SBE/ProefritAanvragen/ProefritAanvragenPersonenautos

 

Ford Motor Company

Ford Motor Company is wereldwijd toonaangevend op het gebied van auto's en mobiliteit. Het bedrijf is gevestigd in Dearborn, Mich., Verenigde Staten. Het bedrijf heeft 203.000 werknemers en 62 fabrieken wereldwijd. De kerntaken zijn het ontwerpen, fabriceren, op de markt brengen, financieren en onderhouden van een volledig assortiment personenauto's, pick-ups, SUV's en elektrisch aangedreven auto's van het merk Ford. Ook het luxemerk Lincoln maakt deel uit van Ford. Daarnaast houdt Ford zich via Ford Smart Mobility ook intensief bezig met nieuwe mogelijkheden. Met dit plan streeft Ford ernaar om toonaangevend te zijn op het gebied van connectiviteit, mobiliteit, autonome auto's, de klantervaring en data analytics. Meer informatie over Ford, zijn internationale producten of over de Ford Motor Credit Company, vindt u op www.corporate.ford.com.

 

Ford Europa fabriceert, verkoopt en onderhoudt auto's van het merk Ford in 50 afzonderlijke markten en heeft ongeveer 52.000 werknemers in dienst. Joint ventures en zelfstandige activiteiten meegeteld, werken er ongeveer 66.000 mensen voor het bedrijf. Ford Europa bestaat uit Ford Motor Credit Company, Ford Customer Service Division en 24 productiefaciliteiten (16 eigen of geïntegreerde joint venture-faciliteiten en 8 zelfstandige joint venture-faciliteiten). De eerste auto's van Ford werden in 1903 naar Europa verscheept, hetzelfde jaar waarin Ford Motor Company is opgericht. De productie in Europa begon in 1911.

CO2 Emission