Ford Media Center

Geen rode verkeerslichten meer? Ford voorziet dat stoppen bij een kruispunt tot het verleden gaat behoren

  • Ford onderzoekt hoe coördinatie van connected cars op kruispunten ervoor kan zorgen dat bestuurders en passagiers vlot kunnen doorrijden
  • Geïnspireerd door hoe voetgangers snelheid aanpassen om tegenliggers te omzeilen
  • Ford test Intersection Priority Management, mogelijk gemaakt door communicatie tussen verschillende auto's en demonstreert technologieën die ongevallen kunnen helpen voorkomen en de aanrijtijd van hulpverleners kunnen verkorten

AMSTELVEEN, 16 oktober 2018 – Stel je eens een wereld voor waarin je bij een druk kruispunt niet langer voor een rood verkeerslicht moet wachten en dat je enkel nog moet stoppen wanneer je de bestemming hebt bereikt.

Ford test een nieuwe technologie waarin connected cars dit mogelijk maken. Het bedrijf liet zich daarvoor inspireren door de manier waarop voetgangers zich een weg banen door een drukke menigte, namelijk door te vertragen of te versnellen om botsingen te vermijden, zonder stil te staan.

Intersection Priority Management (IPM) wordt deze week gedemonstreerd in de straten van het Engelse Milton Keynes. Deze demonstratie is een onderdeel van UK Autodrive, een door de Britse overheid gefinancierd programma. IPM moet bestuurders aan het rijden houden en een einde maken aan onnodig stilstaan op kruispunten. Dit moet zowel de verkeersstroom versoepelen als de veiligheid en efficiëntie verbeteren.

"Veel bestuurders ergeren zich aan kruispunten en verkeerslichten", zegt Christian Ress, supervisor, Driver Assist Technologies, Ford Research & Advanced Engineering. "Met de technologie voor connected cars die we deze week hebben gedemonstreerd, werken we aan een wereld waarin auto's meer bewust zijn van elkaar en de omgeving, om zo een slimme samenwerking op wegen en kruispunten mogelijk te maken.

Elk jaar brengt de gemiddelde bestuurder twee dagen wachtend door bij verkeerslichten. Kruispunten zijn niet alleen een bron van ergernis, ze zijn in tot wel 60 procent van de ongevallen ook de veroorzaaker. Als we niet meer hoeven te stoppen bij kruispunten, winnen we niet alleen tijd, maar besparen we ook brandstof. Remmen en optrekken is immers niet meer nodig.

IPM maakt gebruik van communicatie tussen auto's (V2V-communicatie) om coördinatie met andere auto's in de omgeving mogelijk te maken. Het systeem berekent optimale snelheden die ervoor zorgen dat auto's elkaar op een kruispunt veilig passeren zonder te hoeven stoppen.

Voor de test werden testauto's uitgerust met V2V-communicatiesystemen die informatie over de locatie van de auto, de rijrichting en de snelheid versturen. IPM detecteert een naderend kruispunt en de route van andere auto's die hetzelfde kruispunt naderen. Voor elke auto wordt dan een optimale snelheid voorgesteld waarmee ze veilig het kruispunt kunnen oprijden.

In de testauto's zaten nog mensen achter het stuur, maar het is de bedoeling dat ook autonome auto's van de technologie kunnen profiteren. Als auto's op deze manier met elkaar kunnen communiceren voordat ze een kruispunt oprijden, kunnen auto's ook veilig en efficiënt oversteken zonder dat er nog verkeerslichten of verkeersborden nodig zijn. Op dit moment kunnen autonome auto's onafhankelijk rijden met behulp van de kaartgegevens van ingebouwde sensortechnologieën, maar in de toekomst kunnen communicatietechnologieën als V2V en V2X (vehicle-to-everything) van nut zijn voor autonome auto's.

IPM bouwt verder op een andere technologie voor connected cars die Ford en zijn projectpartners hebben ontwikkeld in het kader van UK Autodrive, een programma dat £ 20 miljoen kost en dat technologieën voor zelfrijdende en connected cars van de testomgeving naar de openbare weg moet brengen.

Enkele van de technologieën die tijdens het twee jaar durende programma – dat deze week ten einde loopt – werden gedemonstreerd, zijn Intersection Collision Warning, dat bestuurders waarschuwt voor mogelijke ongevallen bij het naderen van een kruispunt, en Green Light Optimal Speed Advisory (GLOSA), dat auto's helpt met verkeerslichten in de omgeving te synchroniseren om te voorkomen dat ze moeten stoppen voor een rood licht.

Andere gedemonstreerde functies zijn Collaborative Parking – dat met de hulp van het publiek een kaart van de beschikbare parkeerplekken opstelt – en Emergency Vehicle Warning, waarmee bestuurders worden geïnformeerd over de locatie en afstand van naderende hulpdiensten.

# # #

*De officieel gehomologeerde gegevens over brandstofverbruik en CO2-uitstoot, zullen worden gepubliceerd kort voor de datum waarop de verkoop van start gaat.

 

Zelf rijden

Wilt u als redacteur zelf een keer rijden met één van de nieuwe Ford modellen, neem dan contact op met de afdeling PR van Ford Nederland via prfordnl@ford.com.

 

Uw lezers zijn uiteraard ook van harte welkom om een proefrit in te plannen bij één van de officiële Ford dealers. Het aanvragen van een proefrit kan via deze link: http://www.ford.nl/SBE/ProefritAanvragen/ProefritAanvragenPersonenautos   

 

Ford Motor Company

Ford Motor Company is wereldwijd toonaangevend op het gebied van auto's en mobiliteit. Het bedrijf is gevestigd in Dearborn, Mich., Verenigde Staten. Het bedrijf heeft 202.000 werknemers en 62 fabrieken wereldwijd. De kerntaken zijn het ontwerpen, fabriceren, op de markt brengen, financieren en onderhouden van een volledig assortiment personenauto's, pick-ups, SUV's en elektrisch aangedreven auto's van het merk Ford. Ook het luxemerk Lincoln maakt deel uit van Ford. Daarnaast houdt Ford zich via Ford Smart Mobility ook intensief bezig met nieuwe mogelijkheden. Met dit plan streeft Ford ernaar om toonaangevend te zijn op het gebied van connectiviteit, mobiliteit, autonome auto's, de klantervaring en data analytics. Meer informatie over Ford, zijn internationale producten of over de Ford Motor Credit Company, vindt u op www.corporate.ford.com.

 

Ford Europa fabriceert, verkoopt en onderhoudt auto's van het merk Ford in 50 afzonderlijke markten en heeft ongeveer 52.000 werknemers in dienst. Joint ventures en zelfstandige activiteiten meegeteld, werken er ongeveer 66.000 mensen voor het bedrijf. Ford Europa bestaat uit Ford Motor Credit Company, Ford Customer Service Division en 24 productiefaciliteiten (16 eigen of geïntegreerde joint venture-faciliteiten en 8 zelfstandige joint venture-faciliteiten). De eerste auto's van Ford werden in 1903 naar Europa verscheept, hetzelfde jaar waarin Ford Motor Company is opgericht. De productie in Europa begon in 1911.

CO2 Emission