Ford Media Center

Ford innoveert met grafeen, een sterk ‘wondermateriaal’ voor auto-onderdelen

  • Grafeen wordt gebruikt in coatings, mobiele telefoons en soms zelfs in sportartikelen. Binnenkort is het ook te vinden onder de motorkap van Fords
  • Ford heeft samen met Eagle Industries en XG Science een baanbrekende manier gevonden om met weinig grafeen grote verbeteringen te bereiken: betere hittegeleiding en grotere geluidsreductie
  • In auto's gaat grafeen – dat licht en ontzettend sterk is – fungeren als krachtige, ruisonderdrukkende hoofdtelefoon die geluid in het interieur van de auto reduceert

AMSTELVEEN, 23 oktober 2018 – Het zit in mobiele telefoons en soms zelfs in sportartikelen. Binnenkort is het, voor het eerst in de auto-industrie, te vinden onder de motorkap van Fords. Ford Motor Company kondigt het gebruik van grafeen (een tweedimensionaal nanomateriaal) in auto-onderdelen aan op een toepasselijk moment: tijdens National Nanotechnology Day.

Grafeen wordt de laatste tijd met veel enthousiasme ontvangen in de auto-industrie. Het wordt toegepast in lakken, polymeren en accu's.

Sommige ingenieurs noemen het een ‘wondermateriaal’, omdat het 200 keer sterker dan staal en een van de best geleidende materialen ter wereld is. Het zorgt voor een uitstekende geluidsbarrière en is extreem dun en flexibel. Grafeen is niet voor alle toepassingen financieel haalbaar, maar Ford heeft samen met Eagle Industries en XG Sciences, een optimale manier gevonden om kleine hoeveelheden te gebruiken in afdekkappen voor brandstofrails, pompen en motoren.

"De doorbraak is niet het materiaal zelf, maar de toepassing ervan", aldus Debbie Mielewski, Ford Senior Technical Leader Sustainability and Emerging Materials. "We kunnen met heel weinig – nog geen half procent – belangrijke verbeteringen bereiken op het gebied van duurzaamheid, geluidwering en gewichtsreductie; toepassingen waarop anderen zich niet hebben gericht."

Grafeen werd voor het eerst in 2004 geïsoleerd, maar doorbraken in de toepassing ervan zijn relatief nieuw. Het eerste experiment om grafeen te isoleren is uitgevoerd met potlood – dat grafiet bevat – en een stukje plakband. Het plakband werd gebruikt om lagen grafiet mee los te trekken om te komen tot een materiaal dat maar één laag dik is: grafeen. Dit experiment werd in 2010 beloond met een Nobelprijs.

In 2014 begon Ford het materiaal samen met leveranciers te bestuderen en na te denken over hoe het kon worden toegepast in lopende tests met auto-onderdelen zoals afdekkappen voor brandstofrails, pompen en motoren. Over het algemeen betekent het onderdrukken van geluid in een auto meer materiaal en gewicht toevoegen, maar met grafeen is het tegenovergestelde het geval.

"Met een kleine hoeveelheid grafeen kun je ver komen, en in dit geval heeft het een significant effect op het geluidsabsorberend vermogen", aldus John Bull, President van Eagle Industries.

Het grafeen wordt gemengd met schuimcomponenten; uit tests die zijn uitgevoerd door Ford en leveranciers blijkt een geluidsreductie van ongeveer 17 procent, een verbetering in mechanische eigenschappen van 20 procent en een verbetering in hitteweerstand van 30 procent. Dit in vergelijking tot schuim zonder grafeen.

"We zijn enthousiast over de prestatievoordelen die onze producten bieden aan Ford en Eagle Industries", aldus Philip Rose, Chief Executive Officer van XG Sciences. "De samenwerking met early adopters als Ford Motor Company toont het potentieel voor grafeen in meerdere toepassingen en we willen onze samenwerking graag uitbreiden naar andere materialen om nog meer voordelen mogelijk te maken."

De verwachting is dat grafeen eind dit jaar in productie gaat voor onderdelen voor de Ford F-150 en Mustang, en uiteindelijk ook voor andere Fords.

# # #

Zelf rijden

Wilt u als redacteur zelf een keer rijden met één van de nieuwe Ford modellen, neem dan contact op met de afdeling PR van Ford Nederland via prfordnl@ford.com.

 

Uw lezers zijn uiteraard ook van harte welkom om een proefrit in te plannen bij één van de officiële Ford dealers. Het aanvragen van een proefrit kan via deze link: http://www.ford.nl/SBE/ProefritAanvragen/ProefritAanvragenPersonenautos   

 

Ford Motor Company

Ford Motor Company is wereldwijd toonaangevend op het gebied van auto's en mobiliteit. Het bedrijf is gevestigd in Dearborn, Mich., Verenigde Staten. Het bedrijf heeft 202.000 werknemers en 62 fabrieken wereldwijd. De kerntaken zijn het ontwerpen, fabriceren, op de markt brengen, financieren en onderhouden van een volledig assortiment personenauto's, pick-ups, SUV's en elektrisch aangedreven auto's van het merk Ford. Ook het luxemerk Lincoln maakt deel uit van Ford. Daarnaast houdt Ford zich via Ford Smart Mobility ook intensief bezig met nieuwe mogelijkheden. Met dit plan streeft Ford ernaar om toonaangevend te zijn op het gebied van connectiviteit, mobiliteit, autonome auto's, de klantervaring en data analytics. Meer informatie over Ford, zijn internationale producten of over de Ford Motor Credit Company, vindt u op www.corporate.ford.com.

 

Ford Europa fabriceert, verkoopt en onderhoudt auto's van het merk Ford in 50 afzonderlijke markten en heeft ongeveer 52.000 werknemers in dienst. Joint ventures en zelfstandige activiteiten meegeteld, werken er ongeveer 66.000 mensen voor het bedrijf. Ford Europa bestaat uit Ford Motor Credit Company, Ford Customer Service Division en 24 productiefaciliteiten (16 eigen of geïntegreerde joint venture-faciliteiten en 8 zelfstandige joint venture-faciliteiten). De eerste auto's van Ford werden in 1903 naar Europa verscheept, hetzelfde jaar waarin Ford Motor Company is opgericht. De productie in Europa begon in 1911.

 

CO2 Emission