Ford Media Center

Fords ‘Robutt’-test zorgt ervoor dat stoelen bestand zijn tegen zweterige sportkleding

  • Robotachterwerk simuleert zweterige bestuurders die herhaaldelijk auto in- en uitstappen, om te garanderen dat stoelen in nieuwe Fords jarenlang fris blijven
  • Simulator met toepasselijke bijnaam 'Robutt' bootst actie na van iemand die na het sporten naar huis rijdt om te douchen
  • In tests wordt 10 jaar gebruik gesimuleerd in 3 dagen, waarin Robutt 7.500 keer gaat zitten en draait in de stoel

AMSTELVEEN, 9 januari 2019 – Lid worden van een sportschool, fitnesslessen volgen of hardloopspullen uit de kast trekken staan hoog op de lijstjes van goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Maar niet iedereen wil – of kan – een douche nemen na de work-out voordat men in de auto stapt. Ford zorgt ervoor dat autostoelen niet lijden onder alle work-outs. Dit met behulp van de achterwerksimulator Robutt.

Ford garandeerde al dat de materialen die in autostoelen worden gebruikt minstens tien jaar bestand zijn tegen regelmatig gebruik en slijtage. Technici hebben nu Robutt ontwikkeld om te simuleren wat er gebeurt wanneer we enigszins bezweet plaatsnemen in onze auto.

“Auto's maken deel uit van ons dagelijks leven, en vooral in deze tijd van het jaar geldt dat ook voor sporten”, zegt Florian Rohwer, Development Engineer Body and Chassis Labs bij Ford Europa. “Met de Robutt kunnen we heel goed testen of onze stoelen jarenlang goed blijven.”

Voor de zweettest simuleert Robutt 10 jaar autogebruik in slechts 3 dagen. In die tijd zit, stuitert en draait Robutt 7.500 keer in de stoel. Bij het robotachterwerk is uitgegaan van de afmetingen van een grote man. Voor de tests wordt Robutt verwarmd tot 36 °C en bevochtigd met 450 milliliter water.

De Robutt-stoelentest werd in 2018 voor de Fiesta geïntroduceerd en wordt geleidelijk in gebruik genomen voor alle Fords in Europa.

# # #

Zelf rijden

Wilt u als redacteur zelf een keer met een van de nieuwe Ford modellen rijden, neem dan contact op met de afdeling PR van Ford Nederland via prfordnl@ford.com.

Uw lezers zijn uiteraard ook van harte welkom om een proefrit in te plannen bij één van de officiële Ford dealers. Het aanvragen van een proefrit kan via www.ford.nl/handige-links/ik-wil/proefrit-aanvragen.

 

Ford Motor Company

Ford Motor Company is wereldwijd toonaangevend op het gebied van auto's en mobiliteit. Het bedrijf is gevestigd in Dearborn, Mich., Verenigde Staten en heeft wereldwijd 200.000 werknemers. De kerntaken zijn het ontwerpen, fabriceren, op de markt brengen, financieren en onderhouden van een volledig assortiment personenauto's, pick-ups, SUV's en elektrisch aangedreven auto's van het merk Ford. Ook het luxemerk Lincoln maakt deel uit van Ford. Daarnaast houdt Ford zich via Ford Smart Mobility intensief bezig met nieuwe mogelijkheden. Zo streeft Ford ernaar om toonaangevend te zijn op het gebied van connectiviteit, mobiliteit, autonome auto's, klantervaring en data analytics. Meer informatie over Ford, internationale producten of Ford Motor Credit Company vindt u op www.corporate.ford.com.

 

Ford Europa fabriceert, verkoopt en onderhoudt auto's van het merk Ford in 50 afzonderlijke markten en heeft ongeveer 53.000 werknemers in dienst. Joint ventures en zelfstandige activiteiten meegeteld, werken er ongeveer 68.000 mensen. Ford Europa bestaat uit Ford Motor Credit Company, Ford Customer Service Division en 24 productiefaciliteiten (16 eigen of geïntegreerde joint venture-faciliteiten en 8 zelfstandige joint venture-faciliteiten). De eerste auto's van Ford werden in 1903 naar Europa verscheept, hetzelfde jaar waarin Ford Motor Company is opgericht. De productie in Europa begon in 1911.

CO2 Emission