Ford Media Center

Mustang voor vierde jaar op rij populairste sportcoupé ter wereld

  • Ford viert vandaag 55e verjaardag van Mustang als bestverkochte sportcoupé van 2018, met 113.066 verkochte exemplaren
  • Mustang vierde jaar op rij meestverkochte sportcoupé ter wereld. Verkoop van Mustang in Europa is tot nu toe in 2019 met meer dan 27 procent gestegen
  • Marktaandeel Mustang in internationaal sportautosegment is in 2018 met half procent gestegen tot 15,4 procent, ten opzichte van jaar ervoor, deels  dankzij de populaire Bullitt

Amstelveen, 17 april 2019 – Op de 55e verjaardag van de alom populaire Mustang viert Ford dat de auto voor het vierde jaar op rij de bestverkochte sportcoupé ter wereld is geworden.

Van Australië tot Peru voert de Mustang de ranglijst aan als meestverkochte sportcoupé ter wereld. Volgens cijfers van IHS Markit zijn er 113.066 exemplaren van verkocht in 2018. 2018 markeert niet alleen het vierde jaar op rij van de wereldwijde koppositie van de Mustang als populairste sportcoupé, maar ook als bestverkochte sportcoupé in de Verenigde Staten: daar verkocht Ford vorig jaar 75.842 Mustangs.

In het eerste kwartaal van 2019 heeft Ford in Europa 2.300 Mustangs verkocht; een toename van ruim 27 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.*

“Ford brak met de tradities toen het 55 jaar geleden de Mustang introduceerde”, zegt Jim Farley, President Global Markets van Ford. “Het gevoel van vrijheid, de wind door je haar, het rijplezier: dat is typisch Mustang. Het is echt een icoon. De prachtige roffel van de V8 op een lentedag – daar kan niets tegenop. Geen wonder dat het de populairste sportcoupé ter wereld is.”

De Mustang was in 2018 te koop in 146 landen, blijkt uit de internationale verkoopgegevens van Ford. Sinds 2015 zijn er wereldwijd meer dan 500.000 Mustangs van de 6e generatie verkocht, waaronder meer dan 45.000 in Europa. De pony car pakte vorig jaar een extra half procent van het segment wereldwijd, waarmee het marktaandeel op 15,4 procent kwam, deels gerealiseerd door de nieuwe Mustang Bullitt.

# # #

*Ford Europa: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

Zelf rijden

Wilt u als redacteur zelf een keer met een van de nieuwe Ford modellen rijden, neem dan contact op met de afdeling PR van Ford Nederland via prfordnl@ford.com.

 

Uw lezers zijn uiteraard ook van harte welkom om een proefrit in te plannen bij één van de officiële Ford dealers. Het aanvragen van een proefrit kan via www.ford.nl/handige-links/ik-wil/proefrit-aanvragen.

 

Ford Motor Company

Ford Motor Company is wereldwijd toonaangevend op het gebied van auto's en mobiliteit. Het bedrijf is gevestigd in Dearborn, Mich., Verenigde Staten en heeft wereldwijd 199.000 werknemers. De kerntaken zijn het ontwerpen, fabriceren, op de markt brengen, financieren en onderhouden van een volledig assortiment personenauto's, pick-ups, SUV's en elektrisch aangedreven auto's van het merk Ford. Ook het luxemerk Lincoln maakt deel uit van Ford. Daarnaast houdt Ford zich via Ford Smart Mobility intensief bezig met nieuwe mogelijkheden. Zo streeft Ford ernaar om toonaangevend te zijn op het gebied van connectiviteit, mobiliteit, autonome auto's, klantervaring en data analytics. Meer informatie over Ford, internationale producten of Ford Motor Credit Company vindt u op www.corporate.ford.com.

 

Ford Europa fabriceert, verkoopt en onderhoudt auto's van het merk Ford in vijftig afzonderlijke markten en heeft ongeveer 53.000 werknemers in dienst. Joint ventures en zelfstandige activiteiten meegeteld, werken er ongeveer 67.000 mensen. Ford Europa bestaat uit Ford Motor Credit Company, Ford Customer Service Division en 24 productiefaciliteiten (zestien eigen of geïntegreerde joint venture-faciliteiten en acht zelfstandige joint venture-faciliteiten). De eerste auto's van Ford werden in 1903 naar Europa verscheept, hetzelfde jaar waarin Ford Motor Company is opgericht. De productie in Europa begon in 1911.

 

CO2 Emission