Ford Media Center

Elfde ‘Engine of the Year’ award voor 1.0 EcoBoost-motor van Ford

  • 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor van Ford voor de elfde keer in de prijzen bij International Engine and Powertrain of the Year awards (IEPOTY)
  • Driecilinder EcoBoost-motor met unieke cilinderuitschakeling wint in de categorie tot 150 pk
  • Sinds 2012 al meer dan 1,6 miljoen 1.0 Ecoboost-modellen verkocht
  • Innovatieve aandrijving belangrijke pijler voor toekomstige modellen, zoals Fiesta en Focus Mild-Hybrid en Transit Custom en Tourneo Custom Plug-In Hybrid

De krachtige en efficiënte 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor van Ford is uitgeroepen tot International Engine and Powertrain of the Year (IEPOTY) 2019 in de categorie tot 110 kW (150 pk). Daarmee ontvangt de innovatieve driecilindermotor de elfde IEPOTY-award sinds de lancering van de 1.0 EcoBoost in 2012.

De compacte benzinemotor met lage inwendige wrijving is in meer dan een kwart van alle in 2018 verkochte Ford-modellen te vinden. Ofwel ruim 410.000 voertuigen van Fiesta tot Transit Connect.

In Nederland is dit aandeel nog veel hoger. Zo kiest bijna twee derde van de Focus klanten voor de 1.0 EcoBoost-motor. Bij de Fiesta is het aandeel van de 1.0 EcoBoost zelfs ruim 80%.

Unieke cilinderuitschakeling

De Ford Focus en Transit Connect kregen recentelijk een verbeterde 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor die minder brandstof verbruikt dankzij unieke cilinderuitschakeling. Nooit eerder in de auto-industrie werd cilinderuitschakeling toegepast op een driecilindermotor.

Andere verbeteringen zijn te vinden in de cilinderkop, het brandstofinjectiesysteem en het emissieregelsysteem. Deze vormen een belangrijke aanvulling op de EcoBoost-turbo, de directe brandstofinjectie onder hoge druk en de dubbele nokkenas met onafhankelijke, variabele kleptiming. De verbeterde 1.0 EcoBoost-motor wordt in de loop van dit jaar ook in andere Ford-modellen geleverd.

“De 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor vormt na zeven jaar en elf IEPOTY-awards nog steeds de benchmark voor compacte benzinemotoren”, zegt Carsten Weber, manager, Research & Advanced Powertrain Engineering, Ford of Europe. Zelfs na 1,6 miljoen geproduceerde 1.0 EcoBoost-motoren, hebben we nog niet het volledige potentieel weten te benutten. De compacte benzinemotor vormt de basis voor nieuwe, efficiëntere, geëlektrificeerde aandrijflijnen die later dit jaar op de markt komen.”

70-koppige jury uit 31 landen

De IEPOTY-jury van 70 leden uit 31 landen beloonde de 1.0 EcoBoost-benzinemotor met 145 punten en win daarmee in de categorie tot 140 kW (150 pk), met een voorsprong van 26 punten op aandrijflijnen van BMW, PSA, Toyota/Lexus en Volkswagen. Bij de introductie in 2012 ontketende de EcoBoost-motor een trend voor compacte driecilinder turbobenzinemotoren met een hoog vermogen. “De 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor heeft na de winst in 2012 de tand des tijds goed doorstaan, terwijl andere autofabrikanten nog steeds worstelen met de techniek”, zegt Nicol Louw, Car South Africa en lid van de IEPOTY-jury.

Basis van hybridemotoren

Ford kondigde eerder dit jaar aan dat de 1.0 EcoBoost-motor de basis vormt voor krachtige motoren met mild-hybridetechniek in de nieuwe Fiesta EcoBoost Hybrid en Focus EcoBoost Hybrid. Deze motoren staan garant voor een lager brandstofverbruik en een lagere uitstoot, zonder afbreuk te doen aan het kenmerkende rijplezier van Ford.

Bij de mild-hybridemotoren is de reguliere dynamo vervangen door een speciale dynamo met ingebouwde elektromotor, ook wel ‘Belt-driven Integrated Starter Generator’ (BISG) genoemd. Tijdens remmen en uitrollen fungeert de startdynamo als generator en wordt een 48V-batterij opgeladen met kinetische energie die daarbij vrijkomt.

Meer rijplezier, lagere uitstoot en lager verbruik

De elektromotor in de startdynamo ondersteunt de benzinemotor om brandstof te besparen de uitstoot nog verder terug te dringen. Ook zorgt hij voor extra koppel bij lage toerentallen. Daarmee wordt het turbogat zodanig opgevangen, dat de ingenieurs kans zagen om een grotere turbo te monteren, resulterend in een hoger motorvermogen van 114 kW (155 pk) en meer rijplezier.

De 1.0 EcoBoost-benzinemotor is ook te vinden in de Transit Custom Plug-In Hybrid en Tourneo Custom Plug-In Hybrid. Hier fungeert deze motor uitsluitend als generator om indien noodzakelijk de accu’s bij te laden en worden de wielen door een elektromotor aangedreven. Beide modellen bieden hiermee de mogelijkheid om 100% ‘zero emission’ te rijden in stedelijke gebieden zonder ‘range anxiety’.

De Transit Custom Plug-In Hybrid wordt momenteel in Londen getest om de voordelen voor klanten en het milieu in kaart te brengen. Eind dit jaar zal de Transit Custom Plug-In Hybrid ook door Nederlandse klanten te bestellen zijn.

De reeds eerder gewonnen International Engine of the Year awards van de 1.0 EcoBoost-benzinemotor zijn:

  • Overal winnaar: 2012, 2013 en 2014
  • Beste nieuwe aandrijflijn: 2012
  • Beste nieuwe aandrijflijn tot 1,0-liter: 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017
  • Winnaar in de categorie tot 140 kW (150 pk): 2019

 

Zelf rijden

Wilt u als redacteur zelf een keer met een van de nieuwe Ford modellen rijden, neem dan contact op met de afdeling PR van Ford Nederland via prfordnl@ford.com. Uw lezers zijn uiteraard ook van harte welkom om een proefrit in te plannen bij één van de officiële Ford dealers. Het aanvragen van een proefrit kan via www.ford.nl/handige-links/ik-wil/proefrit-aanvragen.  

Ford Motor Company

 
Ford Motor Company is wereldwijd toonaangevend op het gebied van auto's en mobiliteit. Het bedrijf is gevestigd in Dearborn, Mich., Verenigde Staten en heeft wereldwijd 196.000 werknemers. De kerntaken zijn het ontwerpen, fabriceren, op de markt brengen, financieren en onderhouden van een volledig assortiment personenauto's, pick-ups, SUV's en elektrisch aangedreven auto's van het merk Ford. Ook het luxemerk Lincoln maakt deel uit van Ford. Daarnaast houdt Ford zich via Ford Smart Mobility intensief bezig met nieuwe mogelijkheden. Zo streeft Ford ernaar om toonaangevend te zijn op het gebied van connectiviteit, mobiliteit, autonome auto's, klantervaring en data analytics. Meer informatie over Ford, internationale producten of Ford Motor Credit Company vindt u op www.corporate.ford.com.

Ford Europa

  fabriceert, verkoopt en onderhoudt auto's van het merk Ford in vijftig afzonderlijke markten en heeft ongeveer 49.000 werknemers in dienst. Joint ventures en zelfstandige activiteiten meegeteld, werken er ongeveer 63.000 mensen. Ford Europa bestaat uit Ford Motor Credit Company, Ford Customer Service Division en 23 productiefaciliteiten (16 eigen of geïntegreerde joint venture-faciliteiten en 8 zelfstandige joint venture-faciliteiten). De eerste auto's van Ford werden in 1903 naar Europa verscheept, hetzelfde jaar waarin Ford Motor Company is opgericht. De productie in Europa begon in 1911.

* Verkoopcijfers van de 20 belangrijkste Europese markten waar Ford wordt vertegenwoordigd door National Sales Companies. De 20 Europese markten zijn: Oostenrijk, België, Groot-Brittannië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Roemenië, Zweden en Zwitserland.

 

** Nieuwe talen voor SYNC 3 zijn onder andere Deens, Noors, Pools (inclusief spraaksturing), Tsjechisch en Zweeds (inclusief spraaksturing). Deze worden toegevoegd aan de Europese talen die al beschikbaar zijn in SYNC: Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Russisch, Spaans, Turks en Brits Engels.

 

*** Het vermelde brandstofverbruik en de CO2-uitstoot zijn gemeten volgens de technische vereisten en specificaties zoals recentelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 715/2007 en nr. 692/2008 van het Europees Parlement en de Raad. Brandstofverbruik en CO2-uitstoot worden vastgesteld voor een autovariant en niet voor een enkele auto. Dankzij de gehanteerde standaardtestprocedure kunnen verschillende autotypen en verschillende fabrikanten worden vergeleken. Bij het bepalen van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van een auto spelen naast zuinigheid ook het rijgedrag en andere niet-technische factoren een rol. CO2 is het broeikasgas dat wordt gezien als de voornaamste oorzaak van de opwarming van de aarde. De resultaten in mpg komen ook overeen met deze Europese rijcyclus en worden vermeld in Britse gallons. De resultaten kunnen afwijken van brandstofverbruikcijfers in andere regio's in de wereld doordat in deze markten andere rijcycli en voorschriften van toepassing zijn.

 

Android en Android Auto zijn handelsmerken van Google Inc.

CO2 Emission