Ford Media Center

Ford kijkt vooruit naar trends in 2020

  • Men vindt het tegenwoordig moeilijker om merken te vertrouwen en een band op te bouwen met gelijken
  • 62% van jongeren generatie, Generatie Z, voelt zich regelmatig eenzaam
  • 58% van volwassenen voelt in strijd tegen klimaatverandering eerder wanhoop dan hoop

Amstelveen, 13 december 2019 — Eenzaamheid, onzekerheid en het belang van vertrouwen zijn dominante thema’s voor 2020. Desondanks ziet de hoofdfuturist van Ford mogelijkheden om bedrijven en mensen met elkaar te verbinden. In het tijdperk van continue connectiviteit voelt de consument zich eenzamer dan ooit. Consumenten vinden het moeilijker om gelijken en bedrijven te vertrouwen.

In het jaarrapport, 2020 Looking Further with Ford Trend Report, dat vandaag voor de achtste keer is uitgebracht, ziet Ford Motor Company vertrouwen als een dominant internationaal thema. Ford onderzoekt manieren waarop bedrijven dit vertrouwen kunnen terugwinnen.

"Wereldwijd volgen veranderingen elkaar steeds sneller op; zonder het vertrouwen in instituten, merken en hun gelijken, voelen veel mensen zich behoorlijk overweldigd", schrijft Sheryl Connelly, Global Consumer Trends and Futuring Manager bij Ford. "Consumenten willen geloven dat bedrijven het juiste doen, maar bedrijven moeten hen ook een duidelijke reden geven om ze te geloven. Ford blijft zich inzetten om het leven van consumenten en hun gemeenschappen te verbeteren, zodat we onze vertrouwensrelatie kunnen voortzetten."

Voor het jaarrapport is onderzoek verricht in veertien landen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië, Europa en het Midden-Oosten. In het rapport wordt geopperd dat het kunnen vertrouwen op gelijken, gemeenschappen, gekozen functionarissen en bedrijven van cruciaal belang is in het alledaagse leven. Andere consumententrends die in het rapport worden besproken:

  • Helemaal alleen: Eenzaamheid is een epidemie van internationale omvang geworden. Eenzaamheid komt met name voor onder jongeren: wereldwijd is 62 procent van Generatie Z het eens met de stelling: "ik voel me regelmatig eenzaam" en 50 procent is het eens met: "ik voel me vaak eenzaam in het gezelschap van anderen". 45 procent van de volwassenen wereldwijd geeft aan zich regelmatig eenzaam te voelen
  • Onder de oppervlakte: Er is een groeiende belangstelling voor de niet-zichtbare elementen van het opbouwen van consumentenvertrouwen. Consumenten willen geloven dat bedrijven het juiste doen, maar willen graag een blik achter de schermen werpen om dit daadwerkelijk te geloven. Wereldwijd is 67 procent van volwassenen het eens met de stelling: "als ik mijn vertrouwen in een merk kwijt ben, is dit onherroepelijk".
  • Een standpunt innemen: Consumenten vragen merken om niet langer producten, maar waarden centraal te stellen. Dit hoeft echter niet altijd van invloed te zijn op de aankoopbeslissing: wereldwijd verklaart 59 procent van volwassenen aankoopgemak belangrijker te vinden dan merkwaarden.
  • Hoge verwachtingen: Terwijl e-commerce groeit, groeien ook de verwachtingen voor merken. Wereldwijd is 67 procent van volwassenen het eens met de stelling: "ik verwacht tegenwoordig meer van merken dan vroeger".
  • De groene paradox: Consumenten maken zich wereldwijd meer zorgen over klimaatverandering. Toch vertaalt die zorg zich niet in een gevoel van urgentie: van de mensen die hun gedrag niet aanpassen in de strijd tegen klimaatverandering, zegt 64 procent dat dit volgens hen geen verschil maakt.
  • Identiteit telt: Discussie en taalgebruik over identiteit blijven zich ontwikkelen. In het bijzonder het begrip dat een identiteit bestaat uit zichtbare en niet-zichtbare kenmerken zoals seksuele identiteit, afkomst, religie, enzovoort. Wereldwijd zegt 67 procent van volwassenen: "ik begrijp het concept van genderfluïditeit".
  • Hergebruik: Nieuwe upcyclebedrijven hebben wereldwijd de handel in hergebruikte goederen gemoderniseerd. Het zogenoemde re-commerce movement wordt steeds populairder onder moderne en marktbewuste shoppers. Zij geven een nieuw leven aan gebruikte kleding, apparaten, elektronica, huishoudelijke apparatuur en andere goederen. Wereldwijd is 60 procent van volwassenen het eens met de stelling "ik sta meer open voor het kopen van tweedehands goederen dan vijf jaar geleden".

Lees hier het volledige jaarrapport 2020 Looking Further with Ford 2020 Trends.

 

# # #

Zelf rijden

Wilt u als redacteur zelf een keer met een van de nieuwe Ford modellen rijden, neem dan contact op met de afdeling PR van Ford Nederland via prfordnl@ford.com.

 

Uw lezers zijn uiteraard ook van harte welkom om een proefrit in te plannen bij één van de officiële Ford dealers. Het aanvragen van een proefrit kan via www.ford.nl/handige-links/ik-wil/proefrit-aanvragen.

 

Ford Motor Company

Ford Motor Company is een wereldwijd bedrijf met als thuisbasis Dearborn, Michigan. Het bedrijf ontwerpt, produceert, verkoopt en onderhoudt een volledige lijn Ford personenauto’s, pick-ups, SUV's, geëlektrificeerde voertuigen en luxe Lincoln-voertuigen. Ook biedt het bedrijf financiële diensten via Ford Motor Credit Company en streeft het een leidende posities na in elektrificatie, autonome voertuigen en mobiliteitsoplossingen. Ford heeft wereldwijd ongeveer 191.000 mensen in dienst. Ga voor meer informatie over Ford, de producten en Ford Motor Credit Company naar www.corporate.ford.com.

 

Ford of Europe produceert, verkoopt en onderhoudt voertuigen van het merk Ford in vijftig afzonderlijke markten en heeft ongeveer 47.000 werknemers in dienst. Joint ventures en zelfstandige activiteiten meegeteld, werken er ongeveer 62.000 mensen. Ford Europa bestaat uit Ford Motor Credit Company, Ford Customer Service Division en negentien productiefaciliteiten (twaalf eigen of geïntegreerde joint venture-faciliteiten en zes zelfstandige joint venture-faciliteiten). De eerste auto's van Ford werden in 1903 naar Europa verscheept, hetzelfde jaar waarin Ford Motor Company is opgericht. De productie in Europa begon in 1911.

 

CO2 Emission