Ford Media Center

Nieuwe Ford Puma brengt crossover uitstraling, mild hybride efficiëntie en innovatieve bagageruimte samen

  • Nieuwe Ford EcoBoost Hybrid 48 volt technologie maakt indruk op gebied van efficiency, prestaties en rijplezier
  • Veelzijdige Puma crossover biedt slimme laadoplossingen en een van de grootste bagageruimtes in deze klasse
  • Design markeert nieuw hoofdstuk in ‘human centric design filosofie’ van Ford
  • Vanaf nu bij de dealer beschikbaar in luxueuze uitvoeringen Titanium X en ST-Line X

Amstelveen, 31 januari 2020 – De nieuwe Ford Puma rolt de loper uit voor de geavanceerde mild hybride technologie van Ford, terwijl een toonaangevende bagageruimte gecombineerd wordt met een oogstrelend design. De compacte crossover die vanaf nu bij de dealer staat, beschikt over krachtige en dynamische prestaties.

Dit in combinatie met een opvallend gunstig brandstofverbruik dankzij de Ford EcoBoost Hybrid 48 volt technologie, waarbij elektrische aandrijvingsondersteuning wordt gekoppeld aan een driecilinder 1.0 EcoBoost benzinemotor met vermogens oplopend tot 114 kW (155 pk).

De nieuwe Ford Puma opent een nieuw hoofdstuk in de ontwerpstijl van Ford, waarbij de opvallende koplampen en atletische lijnen direct in het oog springen. De kenmerkende SUV-proporties zorgen voor een ruime bodemspeling en een hoge zitpositie, terwijl het de mogelijkheid creëerde om een bagageruimte met een ongeëvenaarde inhoud van 456 liter te ontwerpen.

Tot de nieuwe, geavanceerde assistentiesystemen die zorgen voor extra veiligheid en gemoedsrust tijdens het rijden, behoren:

  • Adaptive Cruise Control met Stop & Go*, Speed Sign Recognition en Lane Centring* voor een ontspannen rit op de snelweg en in files.
  • Nieuwe Local Hazard Information informeert de bestuurder over gevaarlijke situaties op de weg nog voordat die door de bestuurder of voertuigsystemen zijn waar te nemen.

De Ford Puma is ook de eerste auto in zijn segment met een automatisch te openen achterklep en stoelen met massagefunctie voor de rug – beide voorzieningen behoren tot de standaarduitrusting van de Titanium X. De door Ford Performance geïnspireerde Puma ST-Line valt op door een extra sportieve styling met zaken als 19-inch lichtmetalen wielen in matzwart, een sportonderstel en een aan de onderzijde afgeplat stuurwiel.

 

Geavanceerde aandrijftechnologie

Ford kondigde eerder al aan dat in 2020 van elk model een geëlektrificeerde variant geïntroduceerd zal worden. De nieuwe Puma is een van de veertien modellen die dit jaar met geëlektrificeerde aandrijving op de markt komt. Daarbij is de Puma de eerste met de nieuwe mild hybride aandrijftechniek van Ford, die ontwikkeld is om zowel zuiniger te rijden als extra rijplezier te bieden.

De EcoBoost Hybrid aandrijflijn is een vernieuwde 1.0 EcoBoost benzinemotor met een geïntegreerde riemaangedreven startmotor/dynamo (BISG) van 11,5 kW. Deze BISG is gekoppeld aan een compacte, luchtgekoelde 48 volt-batterij en ondersteunt de benzinemotor tijdens accelereren. Tijdens remmen en vertragen fungeert de BISG als generator om die batterij op te laden.

De Ford Puma EcoBoost Hybrid wordt aangeboden met een vermogen van 92 kW (125 pk) en 114 kW (155 pk). Het mild hybride systeem bepaalt zelf wanneer en met hoeveel energie de batterij moet worden bijgeladen en wanneer de opgeslagen energie wordt benut. Dat gebeurt via twee strategieën:

  • Extra koppel, waarbij de BISG tot 50 Nm trekkracht kan leveren ter ondersteuning van de verbrandingsmotor. Het zorgt voor een verbruiksreductie tot 9% (WLTP). Dat resulteert in een WLTP CO2-emissie van 124 g/km en een gemiddeld verbruik van 5,4 l/100 km voor de versie met 92 kW /125 pk (96 g/km en 4.2 l/100 km NEDC).

De versie met 114 kW /155 pk laat een gemiddeld verbruik van 5,5 l/100 km met een CO2-emissie van 126 g/km noteren volgens de WLTP meting (4,4 l/100 km en 99 g/km volgens NEDC).

  • Aanvullend koppel, waarbij de BISG de totale trekkracht van de aandrijflijn met 20 Nm kan verhogen en tot 50% meer trekkracht levert bij lage toeren.

De BISG maakt het bovendien mogelijk om de compressie van de 1.0 EcoBoost benzinemotor te verlagen, een grotere turbo toe te passen en het zogenoemde ‘turbogat’ te verkleinen dankzij de elektrische koppelondersteuning, met behoud van een snelle respons van de turbolader.

Ook kan de BISG de motor in ongeveer 300 milliseconden starten – bijna even snel als het knipperen met de ogen – waardoor het Auto Start-Stop-systeem nog beter benut kan worden. De verbrandingsmotor wordt bij 15 km/u bijvoorbeeld al uitgeschakeld als je de auto met ingetrapte koppeling laat uitrollen.

“Onze 1.0 EcoBoost motor heeft al bewezen dat brandstofefficiency en hoge prestaties uitstekend samengaan. De EcoBoost Hybrid technologie tilt dat naar een nog hoger niveau”, zegt Roelant de Waard, vicepresident, Marketing, Sales & Service bij Ford Europa. “We geloven dat onze klanten de soepele en direct beschikbare kracht van de aandrijflijn zullen waarderen, net als het minder frequent bezoeken van de benzinepomp.”

De 92 kW (125 pk) sterke 1.0 EcoBoost motor wordt in de loop van dit jaar leverbaar met een nieuwe 7-traps automaat met dubbele koppeling die vrijwel onmerkbaar schakelt voor optimale souplesse en brandstofefficiency. De 1.0 EcoBoost en EcoBoost Hybrid zijn ook voorzien van cilinderuitschakeling die Ford als eerste fabrikant toepaste op een driecilindermotor. In slechts 14 milliseconden wordt een cilinder uit- of ingeschakeld. Ook deze functie levert een besparing brandstof op.

Met behulp van de Drive Mode-technologie kan de bestuurder kiezen uit verschillende rijmodi (Normal, Eco, Sport, Slippery en Trail), waarmee het rijgedrag kan worden aangepast aan de persoonlijke voorkeur en weersomstandigheden. De gasrespons, werking van ESC en traction control en het schakelgedrag van de automatische transmissie variëren op basis van de gekozen rijmodus. Bovendien heeft iedere modus een eigen grafische weergave in het 12.3-inch digitale instrumentencluster.

De Ford Puma is gebaseerd op het B-car platform dat ook zorgt voor de buitengewone rijdynamiek van de Ford Fiesta. Een nieuwe, stijvere torsie-achterwielophanging, grotere schokdempers, verstevigde wielophangingsbussen en geoptimaliseerde bovenste montagepunten voor de veerpoten zorgen voor minder wrijving en meer stijfheid, waardoor het onderstel uitblinkt op het gebied van rijdynamiek.

Onderscheidend uiterlijk en ongekend praktisch

De Puma dankt zijn fraaie SUV-proporties aan de vergrootte wielbasis en spoorbreedte van het B-car platform. De relatief lage en aflopende daklijn zorgt voor een herkenbaar silhouet. Deze stijl wijkt af van de trend met wigvormig gestileerde crossover-zijprofielen en is in lijn met de nieuwe ‘human centric design filosofie’ van Ford. De vlakkere taillelijn zorgt voor gebalanceerde verhoudingen.

Geprononceerde wielkuipen versterken het sportieve karakter. Het uitgesproken frontdesign valt op door intrigerende, ‘kanovormige’ koplampen die hoog op de hoeken zijn geplaatst. Led-mistlampen zitten daar direct onder en sluiten visueel aan bij de inlaten die lucht naar de wielkasten leiden om turbulentie te elimineren voor verbeterde aerodynamica. Uniek is het ‘zwevende’ ontwerp van de A-stijl. Dit zorgt voor een ononderbroken visuele verbinding tussen de motorkap en de taillelijn. De massa van de cabine lijkt daardoor visueel meer naar achteren verplaatst.

Dankzij de keuze uit verschillende, onderscheidende uitvoeringen kan de berijder zijn persoonlijke voorkeur uitspreken, zoals met de sportieve Puma ST-Line, stijlvolle Puma Titanium, hoog gespecificeerde Puma Titanium X en de luxueuze Puma ST-Line X. Uniek voor de Puma Titanium X is de uitneembare en wasbare stoelbekleding. De hoezen zijn makkelijk te verwijderen dankzij een ritssluiting.

Innovatieve gebruiksmogelijkheden

De Puma biedt tal van praktische oplossingen voor het meenemen van bagage. In de eerste plaats dankzij de bagageruimte met een toonaangevende inhoud van 456 liter. Met de achterbank volledig neergeklapt past er bijvoorbeeld probleemloos een object van 112 cm lang, 97 cm breed en 43 cm hoog in.

Om de praktische bruikbaarheid van de Puma nog verder te vergroten biedt Ford een ‘MegaBox’ in de bagageruimte van de Puma met een inhoud van 80 liter. Met 763 mm breedte, 752 mm lengte en 305 mm diepte zijn hierin losse spullen tot zo’n 115 cm hoogte stabiel rechtop te plaatsen, zoals kamerplanten of twee golfsets. De MegaBox is ook geschikt voor vuile sportkleding of modderige laarzen. Het synthetische materiaal laat zich gemakkelijk schoonmaken en water is simpel af te voeren dankzij een aftapplug.

De verstelbare vloer van de bagageruimte is eenvoudig in verschillende posities te plaatsen:

  • In de laagste positie is maximale laadruimte beschikbaar en is de Ford MegaBox aan het oog onttrokken.
  • In de hoge positie ontstaat een vlakke laadvloer die aansluit op de neergeklapte rugleuning van de achterbank.
  • De vloer is ook verticaal te plaatsen tegen de achterzijde van de achterbankleuning zodat de volledige 456 liter bagageruimte beschikbaar is.

De verstelbare laadvloer is gemaakt van een honingraatstructuur, zoals die ook wordt toegepast om componenten voor vliegtuigen en supercars te versterken. In- en uitladen is extra eenvoudig dankzij de automatisch (door middel van een voetbeweging onder de bumper) te openen achterklep, waarmee Ford in dit segment de eerste is.

De cover van de bagageruimte is op innovatie wijze geïntegreerd in de achterklep van de Puma. Door deze gepatenteerde oplossing beweegt de afdekking met de klep mee en is er geen zij-ondersteuning nodig. Dat komt de bereikbaarheid van de bagageruimte ten goede. De flexibele bagagecover plooit zich bovendien rond grote items.

Meer vertrouwen door assistentiesystemen

De Ford Puma maakt gebruik van twaalf ultrasone sensoren, drie radars en twee camera’s, voor verschillende veiligheids- en assistentiesystemen, samengevat onder de noemer Ford Co-Pilot360.

Denk aan Adaptive Cruise Control met Stop & Go, Speed Sign Recognition en Lane Centring die in hoge mate bijdragen aan rijcomfort en de veiligheid. De systemen verminderen stress bij lange ritten door automatisch een veilige afstand tot voorliggers aan te houden, door de auto binnen de lijnen van de rijbaan te houden en door automatisch de snelheid aan te passen aan de ter plekke geldende maximumsnelheid dankzij verkeersbordenherkenning. Ook maken de systemen gebruik van informatie van het navigatiesysteem. Stop & Go en Lane Centring functies zijn alleen leverbaar in combinatie met een automatische transmissie.

Met Stop & Go kan de Adaptive Cruise Control de auto volledig tot stilstand brengen in fileverkeer met 50% van de maximale remkracht. Duurt de stop niet langer dan 3 seconden, dan zal het systeem de auto zelfs weer in beweging brengen. Als de auto langer dan 3 seconden stil staat, moet de bestuurder de schakelaar van de Adaptive Cruise Control op het stuurwiel indrukken of even kort het gaspedaal aantikken.

De nieuwe functie Local Hazard Information – dat werkt met het FordPass Connect on-board modem – kan de rijder in een vroeg stadium informeren over mogelijk risicovolle situaties op de route, ook als het incident niet zichtbaar is voor de bestuurder en de detectiesystemen van de auto. De meldingen over mogelijke gevaren komen ‘over-the-air’ en gaan bijvoorbeeld over wegwerkzaamheden, voertuigen met pech, overstekende dieren, voetgangers en objecten die de doorgang belemmeren. Ook kan de bestuurder meldingen ontvangen over risicovolle weersomstandigheden.

De Puma is de eerste Ford in het B-segment met een achteruitrijcamera met een 180 graden blikveld. Het beeld daarvan verschijnt op het touchscreen op het dashboard. Achterlangs passerende voetgangers, fietsers en andere voertuigen zijn hierdoor beter zichtbaar.

Verder waarschuwt Blind Spot Information System (BLIS) met Cross Traffic Alert voor kruisend verkeer tijdens achteruitrijden en remt automatisch om een aanrijding te (helpen) voorkomen als de bestuurder niet reageert op waarschuwingen. De verbeterde Active Park Assist helpt om een passende parkeerplek te vinden en de auto in te parkeren, zowel in lengterichting als dwars in een parkeervak. Automatisch groot licht voorkomt verblinding van tegenliggers. Aanvullend op het Lane Keeping System is er de Road Edge Detection-functie die de rand van de wegverharding herkent en een stuurcorrectie uitvoert als de auto in de berm dreigt te raken.

De Puma biedt ook technologie die assisteert in een drukke, stedelijke omgeving. Pre-Collision Assist met Active Braking detecteert personen en fietsers die zich voor de auto of naast de weg bevinden en mogelijkerwijs oversteken. Dit systeem is ontworpen om aanrijdingen met voetgangers en voorliggers te (helpen) voorkomen. Deze technologie is in de nieuwe Puma verder geoptimaliseerd dankzij een camera met een grotere beeldhoek waarmee bewegingen van voetgangers en fietsers beter te traceren zijn.

Mocht zich een aanrijding voordoen, dan helpt de Post-Collision Braking technologie om de impact van een mogelijke volgende botsing te reduceren door automatisch te remmen en zo het voertuig tot stilstand te brengen. Extra letsel en schade wordt hiermee sterk verminderd.

Aanvullende systemen om een aanrijding te helpen voorkomen, zijn:

  • Evasive Steering Assist, bedoeld om te assisteren in de stad en de snelweg, werkt met behulp van radar en een camera om langzamer rijdende of stilstaande voertuigen te detecteren. Het assisteert de bestuurder bij het ontwijken als een aanrijding dreigt.
  • Wrong Way Alert, dat werkt met een achter de voorruit geplaatste camera en met informatie van het navigatiesysteem. Het geeft de bestuurder een hoorbare en visuele waarschuwing als die tegen de rijrichting in dreigt te rijden.

Aan de Ford Puma is de hoogste score van vijf sterren toegekend door de onafhankelijke crashtestinstantie Euro NCAP, met maximale scores bij botsingen van opzij. Ook Pre-Collision Assist met Active Braking, Intelligent Speed Limiter en het Lane-Keeping System dragen bij aan de hoge score.

Innovatief en uitnodigend

De Puma zet de toon in zijn segment met comfort en gemak, zoals met de voorstoelen met massagefunctie. Er is te kiezen uit drie intensiteit-settings en ook de richting van de ingebouwde massagerollen is aan te passen.

De rugleuningen van de voorstoelen zijn slank van ontwerp voor meer beenruimte achterin. Een te openen panoramadak is leverbaar. Het bestrijkt bijna de volledige interieurlengte en is voorzien gehard en getint glas.

Via Bluetooth zijn smartphones te verbinden met het SYNC 3 infotainmentsysteem, terwijl die draadloos kunnen worden opladen. De bestuurder kan audio, navigatie en smartphonefuncties bedienen met gesproken commando’s. Het systeem is compatible met Apple CarPlay en Android Auto en omvat een 8-inch touchscreen.

FordPass Connect on-board modemtechnologie verandert de Puma in een mobiele WiFi-hotspot met connectiviteit voor maximaal tien apparaten. Deze technologie opent de weg naar tal van diensten via de FordPass app, inclusief Vehicle Locator, Vehicle Status voor het checken van brandstofniveau, alarmstatus, levensduur van de olie en nog meer, op afstand te openen en sluiten deuren en op afstand starten van de motor indien uitgerust met automatische transmissie.

Het optionele B&O audiosysteem is specifiek afgestemd op het interieur van de Puma voor een optimale geluidsweergave, ongeacht de rij-omstandigheden. Het systeem biedt tien luidsprekers waaronder een subwoofer van 150 bij 200 mm, die geïntegreerd is in de bagageruimte. De plek van de tweeters is geoptimaliseerd voor uitstekende luisterkwaliteit op elke zitplaats. De tien luidsprekers worden aangestuurd door een krachtige DSP-versterker met een totaal vermogen van 575 Watt.

Een 12.3-inch digitale instrumentencluster maakt het voor de bestuurder mogelijk om weergegeven informatie te personaliseren en bepaalde informatie prioriteit te geven, zoals van rijassistentiesystemen of navigatie-aanwijzingen. De 24‑bit ‘true colour’ digitale instrumentcluster genereert gedetailleerde, HD-beelden waardoor de informatie helderder overkomt, minder vermoeiend voor de ogen is en beter afleesbaar is.

De nieuwe Ford Puma staat nu bij de dealer en is per direct te bestellen. Bekijk hier de Nederlandse prijslijst en ontdek volledige Europese de perskit.

# # #

* Alleen in combinatie met een automatische transmissie, leverbaar vanaf mei 2020.

Zelf rijden

Wilt u als redacteur zelf een keer met een van de nieuwe Ford modellen rijden, neem dan contact op met de afdeling PR van Ford Nederland via prfordnl@ford.com.

 

Uw lezers zijn uiteraard ook van harte welkom om een proefrit in te plannen bij één van de officiële Ford dealers. Het aanvragen van een proefrit kan via www.ford.nl/handige-links/ik-wil/proefrit-aanvragen.

Ford Motor Company

Ford Motor Company is een wereldwijd bedrijf met als thuisbasis Dearborn, Michigan. Het bedrijf ontwerpt, produceert, verkoopt en onderhoudt een volledige lijn Ford personenauto’s, pick-ups, SUV's, geëlektrificeerde voertuigen en luxe Lincoln-voertuigen. Ook biedt het bedrijf financiële diensten via Ford Motor Credit Company en streeft het een leidende posities na in elektrificatie, autonome voertuigen en mobiliteitsoplossingen. Ford heeft wereldwijd ongeveer 191.000 mensen in dienst. Ga voor meer informatie over Ford, de producten en Ford Motor Credit Company naar www.corporate.ford.com.

 

Ford of Europe produceert, verkoopt en onderhoudt voertuigen van het merk Ford in vijftig afzonderlijke markten en heeft ongeveer 47.000 werknemers in dienst. Joint ventures en zelfstandige activiteiten meegeteld, werken er ongeveer 62.000 mensen. Ford Europa bestaat uit Ford Motor Credit Company, Ford Customer Service Division en negentien productiefaciliteiten (twaalf eigen of geïntegreerde joint venture-faciliteiten en zes zelfstandige joint venture-faciliteiten). De eerste auto's van Ford werden in 1903 naar Europa verscheept, hetzelfde jaar waarin Ford Motor Company is opgericht. De productie in Europa begon in 1911.

CO2 Emission