Ford Media Center

M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 Racing-livery en coureurs onthuld voorafgaand aan geëlektrificeerd WRC-debuut in Monte Carlo

  • Nieuwe M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 auto voor het eerst te zien in racekleuren terwijl Ford en M-Sport 25-jarig, zevenvoudig kampioenschap winnend partnerschap vieren
  •  M-Sport Ford World Rally Team-coureurs voor Monte Carlo Rally; Craig Breen, Adrien Fourmaux, Gus Greensmith en de terugkeer van rallylegende Sébastien Loeb
  • FIA World Rally Championship betreedt een spannend nieuw geëlektrificeerd tijdperk in Monte Carlo, met de inzet van nieuwe hybride aandrijflijnen

Amstelveen, 15 januari 2022 – Het M-Sport Ford World Rally Team (WRT) gaf motorsportfans vandaag een eerste blik op de ‘spannende’ wedstrijdkleuren die de nieuwe M Sport Ford Puma Hybrid Rally1-auto zullen helpen het FIA World Rally Championship (WRC) van 2022 te elektrificeren.

De M Sport Ford Puma Hybrid Rally1 maakt zijn competitiedebuut tijdens de Monte Carlo Rally, van 20-23 januari. Gedurende het WRC-seizoen zullen dit jaar drie auto's worden gereden door coureurs Craig Breen, Adrien Fourmaux en Gus Greensmith. Bovendien zal de negenvoudig FIA World Rally Champion, Sébastien Loeb, zich bij het M Sport Ford World Rally Team voegen om deel te nemen aan de Monte Carlo Rally, een evenement dat hij zeven keer eerder won.

Het WRC-seizoen markeert dit jaar het 25e jubileum van een enorm succesvolle samenwerking tussen Ford en M-Sport, die zeven kampioenschappen en meer dan 1.500 etappezeges heeft opgeleverd in iconische rallyauto's, waaronder de M-Sport Ford Fiesta WRC en de Ford Focus RS WRC. Sinds het begin van de samenwerking hebben M-Sport en Ford een recordaantal van 268 opeenvolgende fabrikantpunten behaald.

"Een van de meest boeiende aspecten van het WRC door de jaren heen was het duidelijke verband tussen de ultra-high performance rallyauto's en de consumentenvoertuigen waarop ze gebaseerd zijn", zegt Mark Rushbrook, global director, Ford Performance. "Daarom is het zo belangrijk dat dit nieuwe WRC-tijdperk de verschuiving van onze sector naar elektrificatie weerspiegelt.

Bij Ford gaan we volledig voor een geëlektrificeerde toekomst, en door de M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1-auto onder de zwaarste omstandigheden in te zetten, kunnen we nog opwindendere elektrische aandrijflijnen voor onze klanten ontwikkelen.”

De nieuwe M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 heeft een soortgelijke hybride opzet als de straatversie, de Puma EcoBoost Hybrid waarop hij is gebaseerd en is Fords eerste geëlektrificeerde wedstrijdauto.

Een hybride aandrijflijn vangt energie op tijdens het remmen en uitrollen en slaat deze op in een batterij van 3,9 kWh. De energie wordt vervolgens gebruikt om de winnende prestaties van de 1,6-liter EcoBoost-benzinemotor met turbocompressor aan te vullen met herhaalde boosts van maximaal drie seconden van een 100 kW-elektromotor.

De auto kan zijn geëlektrificeerde aandrijflijn ook gebruiken om 100% elektrisch door dorpen, steden, serviceparken en secties tussen de etappes te rijden. Het batterijpakket kan tussen de etappes door worden opgeladen met behulp van een externe stroombron waarbij het ongeveer 25 minuten duurt om op te laden.

Ook zullen alle FIA WRC Rally1-auto’s vanaf het seizoen 2022 fossielvrije brandstof gebruiken, waarbij synthetische en biologisch afbreekbare elementen worden gemengd om een brandstof te produceren die 100 procent duurzaam is.

De M Sport Ford Puma Hybrid Rally1-auto weerspiegelt de toewijding van Ford om volledig in te zetten op elektrificatie. Het bedrijf kondigde vorig jaar aan dat het gehele aanbod personenauto’s in Europa medio 2026 volledig elektrisch of plug-in hybride zal zijn. In 2030 is het complete aanbod personenauto’s van Ford zelfs volledig elektrisch.

M-Sport Ford World Rally Team Monte Carlo Rally line-up:

Driver

Co-driver

Driver WRC career highlights

Craig Breen

Paul Nagle

First rally: 2009 Rally de Portugal

22 stage wins

69 rallies

288 points

Adrien Fourmaux

Alex Coria

First rally: 2019 Monte Carlo Rally

1 stage win

26 rallies

45 points

Gus Greensmith

Jonas Andersson

First rally: 2014 Wales Rally GB

58 rallies

91 points

Sébastien Loeb

Isabelle Galmiche

First rally: 1999 Rally Catalunya

9 championships

925 stage wins

180 rallies

1,727 points

 

M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 technical specification:

Power unit

Internal combustion engine (ICE)

Ford 1.6-litre EcoBoost, turbocharged, petrol, four‑cylinder in-line

Max power: 380 hp

Max torque: 420 Nm 

Engine Restrictor: 36 mm

Battery electric system

Max boost output: 100 kW

Max regen input: 30 kW

Max boost period: 3 seconds

Max boost energy per acceleration: 250 kJ (determined by FIA according to stage length and surface type)

Weight: 95 kg

Cooling: Liquid- and air-cooled

ICE and battery electric system combined

Max power: > 500 hp

Max torque: > 500 Nm

Transmission

Five-speed sequential manual

50/50 torque split four-wheel drive

Front and rear mechanical limited-slip differentials

Spool centre differential

Double-plate, sintered clutch

Braking

Gravel: 300 mm brake discs, air-cooled

Tarmac: 370 mm brake discs, air-cooled

Four-piston callipers

Performance

Tarmac and gravel acceleration: approx.

3.2 sec 0-100 km/h

Weight and dimensions

Minimum Weight: 1,260 kg

Wheelbase: 2,600 mm

# # #

Zelf rijden

Wil je als redacteur zelf een keer met een van de nieuwe Ford modellen rijden, neem dan contact op met de afdeling PR van Ford Nederland via prfordnl@ford.com.

Lezers zijn uiteraard ook van harte welkom om een proefrit in te plannen bij één van de officiële Ford dealers. Het aanvragen van een proefrit kan via www.ford.nl/handige-links/ik-wil/proefrit-aanvragen.

Ford Motor Company

Ford Motor Company is een wereldwijd bedrijf met als thuisbasis Dearborn, Michigan. Het bedrijf ontwerpt, produceert, verkoopt en onderhoudt een volledige lijn Ford personenauto’s, pick-ups, SUV's, geëlektrificeerde voertuigen en luxe Lincoln-voertuigen. Ook biedt het bedrijf financiële diensten via Ford Motor Credit Company en streeft het een leidende posities na in elektrificatie; mobiliteitsoplossingen, inclusief zelfrijdende diensten; en connected voertuigen. Ford heeft wereldwijd ongeveer 188.000 mensen in dienst. Ga voor meer informatie over Ford, de producten en Ford Motor Credit Company naar www.corporate.ford.com.

 

Ford of Europe produceert, verkoopt en onderhoudt voertuigen van het merk Ford in vijftig afzonderlijke markten en heeft ongeveer 43.000 werknemers in dienst. Joint ventures en zelfstandige activiteiten meegeteld, werken er ongeveer 55.000 mensen. Ford Europa bestaat uit Ford Motor Credit Company, Ford Customer Service Division en negentien productiefaciliteiten (twaalf eigen of geïntegreerde joint venture-faciliteiten en zeven zelfstandige joint venture-faciliteiten). De eerste auto's van Ford werden in 1903 naar Europa verscheept, hetzelfde jaar waarin Ford Motor Company is opgericht. De productie in Europa begon in 1911.

CO2 Emission