Ford Media Center

Nieuwe auto kopen of leasen? Kinderen vinden er wat van!

  • Misschien wel de beste auto-influencers: kinderen
  • Uit onderzoek blijkt dat kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar auto’s leuk vinden, verstand van zaken hebben, kritisch zijn én weten wat ze willen
  • Populairste autotypes volgens basisschoolkinderen: sportwagens en SUV’s in ‘saaie’ kleuren

Amstelveen, 21 april 2022 – Een goede influencer kan het verschil maken bij de keuze voor het juiste product. Veel ouders realiseren zich echter niet dat ze de grootste influencers zelf thuis hebben. Zo denken veel jonge kinderen graag mee bij de keuze voor een nieuwe auto. Kinderen weten precies wat ze willen én ze kunnen goed uitleggen waarom.

Het kopen van een nieuwe auto is altijd weer een puzzel. Welk merk wordt het, en welk model? En over welke eigenschappen moet de auto beschikken? Natuurlijk hebben toekomstige eigenaren of berijders daarover hun ideëen, maar omdat de auto ook een typisch gezinsding is, loont het om in conclaaf te gaan met de kinderen. Uit een onderzoek dat Ford door bureau Qrius onder meer dan 500 kinderen liet uitvoeren, komt namelijk naar voren dat kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar auto’s leuk vinden, er regelmatig over praten en specifieke wensen hebben als het over de nieuwe auto gaat. Doordat ze de materie en de thuissituatie als geen ander kennen en omdat je ze kunt vertrouwen, zijn kids influencers waar je simpelweg niet omheen kunt.

 

Kinderen vinden auto’s leuk, maar zijn kritisch

Jonge kinderen die naar de basisschool gaan, blijken autoliefhebbers. 82% van de aan het onderzoek deelnemende kinderen zegt auto’s leuk tot heel leuk te vinden en maar liefst 95% van alle ondervraagden geeft aan dat ze het leuk of zelfs heel leuk vinden om gebruik te maken van de auto als vervoersmiddel. Bovendien kent 85% van alle ondervraagden het merk of de merken van de huidige auto(’s) in het huishouden.

Dat neemt niet weg dat deze jonge types kritisch zijn. 57% van de ondervraagde kinderen geeft aan dat de huidige gezinsauto mooi is, maar sommigen (10%) melden dat ze zich er soms of vaak voor schamen. Veel gehoorde opmerkingen van kritische kids: “het is een oud model”, ”ik vind de auto niet sportief genoeg” en ”ik vind het een oude mensen wagen”.

Zó denken ze mee

Omdat kinderen geïnteresseerde liefhebbers zijn (liefst 87% geeft aan later zelf een auto te willen hebben), loont het om naar hun meningen en wensen te luisteren. 61% praat ook met anderen over auto’s, waarbij papa en vriendjes of vriendinnetjes de meest gekozen gesprekspartners zijn. Als het gaat om de keuze voor een nieuwe auto door de ouders, is er nog wel wat te winnen. 38% van de kinderen geeft namelijk aan ‘eigenlijk niet te weten of ze bij de aankoop van een nieuwe auto worden betrokken’.

Hier staat tegenover dat ruim 34% van de kinderen wél meedenkt met de ouders tijdens de oriëntatie. Dat is goed, want ze maken vaak gebruik van de auto én ze weten wat ze willen. Uit het onderzoek bleek ook dat 39% wel eens meegaat naar de dealer en daarvan vindt 81% het bezoek leuk tot heel leuk.

Ruimte staat bovenaan het lijstje van voornaamste criteria. Maar liefst 97% van alle kids vindt dat belangrijk. Snelheid, luxe en zuinigheid zijn eveneens serieuze punten. Volgens de meeste kids moet de nieuwe auto ‘cool’ zijn, liefst met hele mooie velgen. Ook moet je Spotify kunnen afspelen, internet in de auto is een must en er moet een oplaadmogelijkheid zijn voor smartphones. Ruimte, veiligheid en een prettig interieurklimaat (zomer en winter) worden ook veel genoemd.

Ook kinderen bekennen geen kleur

De kleur is ook een dingetje. Die is voor 91% op zijn minst een beetje belangrijk. Het Nederlandse wagenpark wordt, als het gaat om kleur, nog wel eens als ‘saai’ bestempeld, omdat verreweg de meeste auto’s zijn gespoten in donkere kleuren zoals zwart, blauw en grijs. Uit het onderzoek bleek dat óók kinderen conservatief zijn in hun keuze, want verreweg de meeste ondervraagden vonden blauw en zwart de mooiste kleuren voor een auto.

Als het aan de kinderen ligt

Influencers laten zich niet graag beperken door vaste stramienen. Daarom kregen de kinderen in het onderzoek ook de vraag welk type auto hun favoriet is. De sportwagen/coupé staat daarbij op één (22%), op de voet gevolgd door de SUV (21%). Daarna volgen de cabriolet en de stationwagen (beide 18%) en ‘gewone auto’s’ (12%). Pick-ups (5%), kleine auto’s (2%) en busjes (1%) zijn duidelijk minder populair. Eén van de ondervraagde jonge influencers geeft het gevoel rond auto’s misschien wel het treffendst weer: “ik wou dat ik mijn rijbewijs al had”.

# # #

Ford Motor Company

Ford Motor Company is een wereldwijd bedrijf, gevestigd in Dearborn, Michigan. Ford zet zich in voor een betere wereld, waarin iedereen vrij is om te bewegen en zijn dromen na te jagen. Het Ford+ plan voor groei en waardecreatie van Ford combineert bestaande sterke punten, nieuwe mogelijkheden en actieve relaties met klanten om de ervaringen en de loyaliteit van die klanten te verbeteren. Ford ontwerpt, produceert, verkoopt en onderhoudt een volledige lijn van verbonden, steeds meer geëlektrificeerde personenauto’s en bedrijfswagens en luxe voertuigen van Lincoln. Ford streeft naar een leidende positie op het gebied van elektrificatie, verbonden voertuigdiensten en mobiliteitsoplossingen, waaronder self-driving technologie. Ook biedt Ford financiële diensten aan via Ford Motor Credit Company. Ford heeft wereldwijd ongeveer 183.000 mensen in dienst. Ga voor meer informatie over Ford, de producten en Ford Motor Credit Company naar www.corporate.ford.com.

 

Ford of Europe produceert, verkoopt en onderhoudt voertuigen van het merk Ford in vijftig afzonderlijke markten en heeft ongeveer 41.000 werknemers in dienst. Joint ventures en zelfstandige activiteiten meegeteld, werken er ongeveer 55.000 mensen. Ford Europa bestaat uit Ford Motor Credit Company, Ford Customer Service Division en veertien productiefaciliteiten (tien eigen faciliteiten en vier zelfstandige joint venture-faciliteiten). De eerste auto's van Ford werden in 1903 naar Europa verscheept, hetzelfde jaar waarin Ford Motor Company is opgericht. De productie in Europa begon in 1911.


Voor meer informatie over Ford:

Ford Nederland B.V.

Afdeling Public Relations

Sebastiaan van de Pol

Telefoon: 020-5044504

E-mail: prfordnl@ford.com

Mediasite: www.fordmediacenter.nl

CO2 Emission