Ford Media Center

Ford Pro herdefinieert productiviteit met geheel nieuwe Transit Custom

 • Ford vindt Europa’s bestverkochte bedrijfswagen opnieuw uit met klantgeïnspireerde innovaties en geavanceerde digitale gebruikerservaringen
 • Nieuwe Ford Transit Custom met volledig nieuw platform voor verbeterde laadcapaciteit, rijcomfort en gemak, plus een reeks efficiënte aandrijfopties
 • Transit Custom volledig geïntegreerd met Ford Pro-ecosysteem van software en diensten; over-the-air updates mogelijk dankzij standaard 5G-connectiviteit
 • Unieke eigenschappen in segment, zoals innovatief kantelbaar stuurwiel, tijdbesparende Delivery Assist en Exit Warning ter bescherming van fietsers in stedelijk gebied
 • Grootste aanbod van varianten ooit, met onder andere nieuwe plug-in hybride aandrijflijn en intelligente vierwielaandrijving
 • Nieuwe Ford Transit Custom reeds te bestellen, levering start in Q4 2023

Amstelveen, 12 oktober 2023 – Ford Pro introduceert de volledig nieuwe Transit Custom op de Europese markt. De nieuwe generatie van Europa’s bestverkochte 1-tons bestelwagen1 is volledig geïntegreerd met Ford Pro’s digitale ecosysteem van software en diensten. Hiermee is het voor ondernemers eenvoudiger om efficiënter te werken, gebruikskosten te verlagen en hun wagenpark te beheren. De nieuwe Ford Transit Custom gebaseerd op een volledig nieuw platform, ontworpen voor geoptimaliseerde laadcapaciteit, verbeterde rijprestaties en meer comfort en gemak. Bovendien ondersteunt het nieuwe platform een breed scala aan aandrijfopties zonder concessies op het gebied van laadruimte4, waaronder een plug-in hybride3, vierwielaandrijving en een volledig elektrische variant (E-Transit Custom).

De nieuwe Ford Transit Custom biedt een reeks baanbrekende functies en digitale ervaringen geïnspireerd op klantinzichten om de productiviteit te maximaliseren, waaronder een innovatief kantelbaar stuur, tijdbesparende Delivery Assist, gedigitaliseerde conversies met het Upfit Integration System en de nieuwe Exit Warning-veiligheidsvoorziening.

“Onze volledig nieuwe Transit Custom heeft grote schoenen te vullen als bestverkochte bestelwagen van Europa. Daarom hebben we alles uit de kast gehaald om onze klanten een grote sprong voorwaarts te bieden”, zegt Hans Schep, General Manager van Ford Pro in Europa.

Met zijn klantgerichte voertuigontwerp en cloud-gebaseerde ondersteuning van het Ford Pro-ecosysteem zet de Transit Custom de nieuwe maatstaf voor wat kleine en middelgrote bedrijven kunnen verwachten van een bedrijfsvoertuig – bedrijven die binnen de Europese economie verantwoordelijk zijn voor 786 miljard euro en 99% van het gehele bedrijfsleven voor hun rekening nemen.

De EcoBlue-dieselversies van de nieuwe generatie Ford Transit Custom zijn al in productie. De levering hiervan start in dit vierde kwartaal van 2023. De nieuwe plug-in hybridevariant wordt vanaf de lente van 2024 uitgeleverd, terwijl de eerste exemplaren van de volledig elektrische Ford E-Transit Custom5 in de zomer van 2024 aan klanten worden overhandigd.

Ongekende klantervaring door unieke eigenschappen

Voordat de designers van Ford begonnen met het schetsen van de nieuwe Transit Custom had het interne, op de mens gerichte ontwerplaboratorium ‘D-Ford’, al jarenlang contact met bedrijfswagenklanten om niet alleen hun behoeften en pijnpunten te onderzoeken, maar ook innovatieve oplossingen te bedenken om hun productiviteit te optimaliseren.

Gebruikers van een Ford Transit Custom gebruiken de cabine vaak ook als kantoor en kantine. Het nieuwe kantelbare stuurwiel als onderdeel van het Mobile Office-optiepakket, maakt het leven een stuk aangenamer doordat het stuurwiel kan kantelen als standaard voor tablets en laptops, of als plat tafeltje om administratieve werkzaamheden en lunchpauzes comfortabeler te maken.

Pakketbezorgers maken soms wel 200 stops per dag om 500 artikelen op een werkdag af te leveren. Daarbij is een strak tijdschema van groot belang. Delivery Assist6 (beschikbaar vanaf oktober 2024) helpt bij het reduceren van de bezorgtijd door een deel van het proces te automatiseren. Indien aanwezig, wordt Delivery Assist geactiveerd als de bestuurder de parkeerstand inschakelt. De Transit Custom schakelt dan automatisch de alarmlichten in, sluit alle geopende ramen en vergrendelt de portieren zodra de bestuurder de bestelwagen verlaat. Bij terugkomst kan de bestuurder sleutelloos instappen en het voertuig starten om meteen weg te rijden. De alarmlichten gaan vanzelf uit en de ruiten keren terug naar de vorige stand.

Bestuurders die in drukke stadsstraten werken, profiteren ook van de Exit Warning6 , een veiligheidsvoorziening van Ford Pro die voor het eerst wordt toegepast op de nieuwe Transit Custom. Deze slimme functie waarschuwt voor naderende weggebruikers als de bestuurder wil uitstappen, om bijvoorbeeld te voorkomen dat een voetganger of fietser wordt geraakt door een openzwaaiende bestuurdersdeur.

De helft van alle Transits die in Europa worden verkocht, hebben een vorm van op- of inbouw. Veel daarvan vereisen extra bedieningselementen en beeldschermen. Met het unieke Upfit Integration System van Ford Pro kunnen conversiepartners het elektrische systeem van de Transit Custom, het standaard aanwezige touchscreen7 en aftermarket-apparatuur naadloos verbinden. Voor het toevoegen van bedieningselementen is het dus niet meer nodig om de cabine aan te passen of bedrading te splitsen, waardoor voertuigconversies sneller en efficiënter kunnen worden uitgevoerd met verbetering van de betrouwbaarheid en veiligheid.

Nieuw platform, meer productiviteit

De verbeterde productiviteit van de Transit Custom wordt ondersteund door een geheel nieuw platform dat vanaf een blanco vel papier is ontworpen ter verbetering van de laadcapaciteit, toegang, prestaties en flexibiliteit van de aandrijflijn. Het ontwerp is zowel stijver als 100 kg lichter dan het platform van de vorige generatie en beschikt over een wielbasis die afhankelijk van de uitvoering, tot 200 mm is verlengd voor een optimaal laadvermogen.

Om de brandstofefficiëntie te maximaliseren, is de carrosserie van de nieuwe Transit Custom ontwikkeld met behulp van uitgebreide aerodynamische simulatie en is het frontoppervlak verkleind, wat resulteert in een tot 13% lagere CdA8. De voertuigarchitectuur is ook geoptimaliseerd om de totale hoogte onder de twee meter te houden, waardoor de bedrijfswagen toegang heeft tot de meeste parkeergarages en ondergrondse laadperrons.

De zijschuifdeur met een toonaangevende laadopening in deze klasse, in combinatie met de lagere laadvloer dankzij het nieuwe chassis- en carrosserieontwerp, vergemakkelijkt het proces van in- en uitladen. De geïntegreerde opstap zorgt voor een gemakkelijkere instap, terwijl de optionele elektrisch bedienbare zijschuifdeur met handsfree bediening het leven van chauffeurs nog prettiger maakt.

De gesloten bestelwagen van de nieuwe Ford Transit Custom biedt een laadvolume van 5,8 tot 9,0 m3, een laadvermogen tot 1.435 kg9 en een maximale laadlengte van 3,45 meter dankzij de slimme doorlaadfunctie onder de passagiersstoelen. De Transit Custom is er ook als Dubbele Cabine en als Kombi, allemaal met keuze uit een standaard (L1) of verlengde (L2) wielbasis. Verder kunnen klanten rekenen op een maximum geremde aanhangergewicht tot 2,8 ton10. Een inklapbare trekhaak is optioneel.

Voor het eerst zijn alle versies van de nieuwe Ford Transit Custom uitgerust met een nieuwe ontworpen, semi-onafhankelijke achterwielophanging. Dit maakt niet alleen een verlaagde laadvloer mogelijk, maar tilt ook de stuurprecisie, het rijgedrag en de tractie naar een hoger niveau. De voorwielen en veerpootbruggen zijn verder naar voren geplaatst, wat zorgt voor veel betere toegang tot de cabine, meer voetruimte en verbeterde voetsteunen voor de inzittenden voorin. Daarnaast is het eenvoudiger parkeren en manoeuvreren dankzij de kortere overhang aan de voorkant.

De reeks rijhulpsystemen6 van de Transit Custom is uitgebreid met geavanceerde functies zoals Cross Traffic Assist, Reverse Brake Assist, 360 graden camera en Intelligent Adaptive Cruise Control met Stop & Go-technologie voor de versies met een automatische transmissie, voor extra ontspannen filerijden.

Productiviteit verhogen, gebruikskosten verlagen

De nieuwe Ford Transit Custom wordt ondersteunt door het Ford Pro-ecosysteem met software en connectiviteitsdiensten. Hiertoe behoren onder meer de beheertools van Ford Pro Telematics11, de FordPass Pro-app12 en het FORDLiive connected uptime-systeem.

Met behulp van de op maat gemaakte functies van Ford Pro Telematics (gratis gedurende het eerste jaar) kunnen eigenaren van de Transit Custom zien waar hun voertuigen zich bevinden, het verbruik bijhouden en onderhoudsstatus inzien. Het systeem helpt ook bij het verlagen van brandstof- en onderhoudskosten door bijvoorbeeld spraakberichten te sturen aan de bestuurder bij bijvoorbeeld overmatig stationair draaien, hard remmen of accelereren en rijden zonder veiligheidsgordel. Telematics kan voertuigeigenaren ook real-time beveiligingswaarschuwingen sturen als het systeem diefstal, ongeoorloofd gebruik of activiteiten buiten de ingestelde werktijden detecteert.

De FordPass Pro-app is beschikbaar voor ondernemers zonder fulltime ondersteuning voor wagenparkbeheer. Met de gratis smartphone-app kunnen klanten hun voertuig op afstand vergrendelen en ontgrendelen, de locatie controleren, de brandstofuitgaven volgen en onderhoudswaarschuwingen ontvangen over vloeistofniveaus, de bandenspanning, de leeftijd van de olie en de staat van de remmen, om kostbare defecten te helpen voorkomen.

Na het activeren van de 5G-modem en de ingebruikname van het Ford Pro Software-pakket profiteren eigenaren van het uptime-verhogende FORDLiive voor meer inzetbaarheid. Prognoses tonen aan dat FORDLiive stilstand (downtime) met wel 60%13 kan verminderen: in 2022 maakte het systeem meer dan 300.000 extra dagen voertuigbeschikbaarheid in heel Europa mogelijk, wat een economische waarde van ongeveer € 138 miljoen vertegenwoordigt.

De 5G-modem14 maakt het ook mogelijk om Ford Power-Up-updates te ontvangen voor meer dan dertig afzonderlijke voertuigmodules voor de Transit Custom. Die kunnen de prestaties verbeteren, kwaliteitsupgrades doorvoeren, bestaande functies bijwerken en zelfs nieuwe functies toevoegen. De meeste updates zijn in minder dan twee minuten voltooid.

Digitale ervaring in een hoogwaardig interieur

Elke Ford Transit Custom is standaard uitgerust met een 13-inch touchscreen, dat voor optimaal gebruiksgemak licht naar de bestuurder toe is gekanteld. Via het beeldscherm is het nieuwste SYNC 4 communicatie- en informatiesysteem met ingebouwde modem te bedienen. Achter het stuurwiel herbergt een 12-inch digitaal instrumentencluster.

De ontwerpers van Ford hebben deze digitale innovaties gecombineerd met fysieke functies die de ergonomie verbeteren voor bestuurders die veel tijd in de cabine van de Transit Custom spenderen. Het nieuwe platform maakt een zitpositie mogelijk die lijkt op die van een reguliere auto, terwijl de vlakke vloer, de elektronische handrem, het ‘squircle’-vormige stuurwiel en een hoog gemonteerde versnellingspook op modellen met automatische transmissie zorgen voor extra gemak en comfort in de cabine.

Voor het eerst in dit segment biedt Ford airbags in het dak, waardoor het dashboard voortaan zoveel opbergruimte biedt, dat er een laptop of A4-formaat documenten in passen. Ook ontstaat hierdoor een flexibele ruimte voor extra accessoires of apparaten, die met behulp van een veelgebruikte AMPS-bevestiging eenvoudig en op handige afstand van de inzittenden gemonteerd kunnen worden.

Ruime keuze uit aandrijfvarianten

Ford levert de Transit Custom met keuze uit de nieuwste generatie Ford EcoBlue-dieselmotoren met vermogens van 110 pk, 136 pk, 150 pk en 170 pk2. Het brandstofverbruik en de CO2-emissie zijn met bijna 6%4 verlaagd ten opzichte van het uitgaande model. Een handgeschakelde zesversnellingsbak is standaard.

De 136 pk en 170 pk sterke dieselmotoren zijn optioneel te combineren met een nieuwe, geavanceerde 8-traps automaat en komen met een trekvermogen tot 2.800 kg10. Tevens zijn de versies met een automatische transmissie – voor het eerst in de Ford Transit Custom – leverbaar met intelligente vierwielaandrijving. Dit systeem is in staat het koppel tussen de voor- en achteras in minder dan 20 milliseconden te verdelen via een elektronisch gestuurde koppeling. Wie extra tractie wenst, maar geen automatische transmissie, kan op de Trail uitvoering de 136 pk of 150 pk sterke dieselversie bestellen met een mechanisch sperdifferentieel.

De nieuwe Ford Transit Custom Plug-in Hybrid combineert een 2,5-liter Atkinson-benzinemotor met een 11,8 kWh-batterij, goed voor een systeemvermogen van 233 pk en een volledig elektrische actieradius tot 54 km3. Extra handig van de plug-in hybrideversie is de ProPower Onboard-functie om externe elektrische apparaten van stroom te voorzien via een 2,3 kW stroompunt. De aandrijflijn van de nieuwe Ford Transit Custom Plug-in Hybrid is vergelijkbaar met die van de Ford Kuga Plug-in Hybrid, de bestverkochte plug-in hybride van Europa in 2021 en 202215, en wordt ondersteund door de end-to-end laadoplossingen van Ford Pro Charging voor thuis, op het wagenpark en in het openbaar.

Elke motorvariant van de nieuwe Ford Transit Custom komt met Selectable Drive Modes6 waarmee de aandrijflijn geoptimaliseerd kan worden voor een reeks gebruiksscenario’s, zoals Eco en Tow/Haul, waarmee bestuurders eenvoudig de prestaties van de Transit Custom kunnen afstemmen op verschillende operationele vereisten en rijomstandigheden.

Grootste productaanbod ooit

Het productaanbod van de nieuwe Ford Transit Custom is het grootste ooit. Klanten hebben keuze uit L1 en L2 en GVW-opties van 2,8, 3,0 en 3,2 ton.

 • Gesloten Bestel
 • Dubbele cabine
 • Kombi – nu verkrijgbaar in rijkere uitrustingsniveaus

Daarnaast is er keuze uitrustingsniveaus:

 • Trend – rijk uitgerust en inclusief uitgebreid pakket rijhulpsystemen.
 • Limited – biedt een verfijnde uitstraling en een premium interieur.
 • Trail – met vierwielaandrijving of mechanisch sperdifferentieel voor extra tractie.
 • Sport – sportieve styling met onder meer 17-inch lichtmetalen wielen en  kenmerkende Sport striping.

De nieuwe Transit Custom is te bestellen vanaf € 32.420 (ex. BTW/BPM). De volledige prijslijst is hier te vinden.

# # #

1 Austria, Belgium, Britain, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Spain, Romania, Sweden, Switzerland, Türkiye

2 Ford Transit Custom EcoBlue diesel homologated CO2 emissions 178-296 g/km WLTP, homologated fuel efficiency 6.8-11.3 l/100 km WLTP.

3 Ford Transit Custom Plug-In Hybrid homologated CO2 emissions 35-45 g/km WLTP, homologated fuel efficiency 1.6-2.0 l/100 km WLTP and pure electric driving range 48-55 km WLTP.

 

4 Previous-generation Ford Transit Custom EcoBlue diesel homologated CO2 emissions 152-318 g/km WLTP, homologated fuel efficiency 5.8-12.1 l/100 km WLTP.

5 In accordance with the Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP). A range of up to 337 km can be achieved with a fully charged battery - depending on the existing series and battery configuration. The actual range may vary due to various factors (e.g. weather conditions, driving style, route profile, vehicle condition, age and condition of the lithium-ion battery).

The declared WLTP fuel/energy consumptions, CO2-emissions and electric range are determined according to the technical requirements and specifications of the European Regulations (EC) 715/2007 and (EU) 2017/1151 as last amended. The applied standard test procedures enable comparison between different vehicle types and different manufacturers.

6 Driver-assist features are supplemental and do not replace the driver’s attention, judgment and need to control the vehicle. It does not replace safe driving. See Owner’s Manual for details and limitations.

7 Don’t drive while distracted or while using handheld devices. Use voice-operated systems when possible. Some features may be locked out while the vehicle is in gear. Not all features are compatible with all phones.

8 Ford test data. Best-case improvement compared to previous-generation Transit Custom. Achieved by standard driving style in mild environmental conditions.

9 Max payload varies and is based on accessories and vehicle configuration. See label on doorjamb for carrying capacity of a specific vehicle. Cargo and load capacity limited by weight and weight distribution.

 

10 Max towing varies based on cargo, vehicle configuration, accessories and number of passengers.

11 Ford Pro Telematics is available complimentary for one year from the warranty start date, and then on a subscription basis, subject to agreement to Ford Smart Mobility terms and conditions, and provides a comprehensive suite of features in addition to vehicle health including location and mapping, driving behaviour, fuel/energy usage, multi-make capabilities and a companion app for drivers to interface with fleet managers. Fleet customers can contact the Ford Pro Software Command Centre at softwaresolutions@fordpro.com for information about these Ford Telematics products. Data availability subject to data connectivity and access to vehicle data.

12 The FordPass Pro smartphone app, FordPass Connect and complimentary connected services are required for remote features (see FordPass terms for details). Connected services and features depend network availability. Evolving technology/cellular networks/vehicle capability may limit functionality and prevent operation of connected features. FordPass Pro smartphone app connectivity requires FordPass Connect to be activated in the vehicle. FordPass Pro app compatible with Apple and Android smartphones and is available from the Apple App Store and Google Play store in 20 markets in Europe.

13 Estimated reduction per year based on (1) customer promptly responding to vehicle health alerts in FordPass Pro/Ford Telematics (to help avoid roadside assistance call-outs) and (2) anticipated time saved using Ford Transit Centres for maintenance and repair (including Express Services). Actual reduction may depend on individual circumstances (e.g. driving style and vehicle use).
 

14 FordPass Connect, the FordPass App, and complimentary Connected Service are required for remote features (see FordPass Terms for details). Connected service and features depend on compatible network availability. Evolving technology/cellular networks/vehicle capability may limit functionality and prevent operation of connected features. Connected service excludes Wi-Fi hotspot.

15 Seven European markets – Austria, France, Germany, Ireland, Italy, Spain, and ​the UK. Alexa will only be available in English, French, German, Italian and Spanish in supported markets. An alternate market cannot access Alexa despite being able to use a supported language. To use Alexa Built-in, drivers need to activate FordPass Connect within their vehicle using the FordPass smartphone app or in-vehicle settings. Access to Alexa requires an Amazon account, SYNC 4 or SYNC 4A, FordPass Connect, and complimentary Connected Service activated through the FordPass app (see FordPass Terms for details). Additional products and setup may be required.

16 Sales data provided by JATO Dynamics and IHS Markit. Ford Kuga Plug-In Hybrid homologated CO2 emissions 21-30 g/km WLTP and homologated fuel efficiency 0.9-1.3 l/100 km WLTP.  The declared WLTP fuel/energy consumptions, CO2-emissions and electric range are determined according to the technical requirements and specifications of the European Regulations (EC) 715/2007 and (EU) 2017/1151 as last amended. The applied standard test procedures enable comparison between different vehicle types and different manufacturers.

 

Zelf rijden

Wil je als redacteur zelf een keer met een van de nieuwe Ford modellen rijden, neem dan contact op met de afdeling PR van Ford Nederland via prfordnl@ford.com. Lezers zijn uiteraard ook van harte welkom om een proefrit in te plannen bij één van de officiële Ford dealers. Het aanvragen van een proefrit kan via www.ford.nl/handige-links/ik-wil/proefrit-aanvragen.

Ford Motor Company

Ford Motor Company is een wereldwijd bedrijf, gevestigd in Dearborn, Michigan. Ford zet zich in voor een betere wereld, waarin iedereen vrij is om te bewegen en zijn dromen na te jagen. Het Ford+ plan voor groei en waardecreatie van Ford combineert bestaande sterke punten, nieuwe mogelijkheden en actieve relaties met klanten om de ervaringen en de loyaliteit van die klanten te verbeteren. Ford ontwerpt, produceert, verkoopt en onderhoudt een volledige lijn van verbonden, steeds meer geëlektrificeerde personenauto’s en bedrijfswagens en luxe voertuigen van Lincoln. Ford streeft naar een leidende positie op het gebied van elektrificatie, verbonden voertuigdiensten en mobiliteitsoplossingen, waaronder self-driving technologie. Ook biedt Ford financiële diensten aan via Ford Motor Credit Company. Ford heeft wereldwijd ongeveer 183.000 mensen in dienst. Ga voor meer informatie over Ford, de producten en Ford Motor Credit Company naar www.corporate.ford.com.

 

Ford of Europe produceert, verkoopt en onderhoudt voertuigen van het merk Ford in vijftig afzonderlijke markten en heeft ongeveer 34.000 werknemers in dienst. Joint ventures en zelfstandige activiteiten meegeteld, werken er ongeveer 54.000 mensen. Ford Europa bestaat uit Ford Motor Credit Company, Ford Customer Service Division en veertien productiefaciliteiten (acht eigen faciliteiten en zes zelfstandige joint venture-faciliteiten). De eerste auto's van Ford werden in 1903 naar Europa verscheept, hetzelfde jaar waarin Ford Motor Company is opgericht. De productie in Europa begon in 1911.

CO2 Emission